Реклама / Ads
76| 3586 |09.05.2021 НОВИНИ

9 май: Ден на Европа и край на Втората световна война

.
На днешната дата отбелязваме Деня на Европа. Навършват се 76 г. от края на Втората световна война. Денят е символ на стремежа към единство, мир и просперитет сред европейските страни.
 

Денят на Европа тази година ще бъде отбелязан в Европейския парламент в Страсбург с церемония по откриването на Конференцията за бъдещето на Европа. 

 

Президентите на 21 страни-членки на блока отправиха свое съвместно обръщение към гражданите на ЕС по случай празника. Сред тях е и българският държавен глава Румен Радев. В Страсбург пък днес започва конференция, посветена на бъдещето на Европа. Целта на лидерите е блокът да успее да предостави на гражданите на ЕС по-голяма роля при формирането на европейските политики. Очаква се форумът да бъде почетен от председателя на ЕП Давид Сасоли и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.  

 

Днес в София той и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част. По-рано през деня Радев и Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 76 години от победата над нацизма. Вечерта, между 20 и 24 часа, сградата на НДК в София ще бъде осветена в цветовете на европейския флаг. 

 

Историята 

 

Два са празниците на обединена Европа - 5 май е за Съвета на Европа, а 9-ти - за ЕС, който е познат още като “Денят на Шуман”. 9-ти май 1950 г. е датата, на която е предложено създаването на Европейската общност за въглища и стомана - предшественика на това, което днес наричаме ЕС. Договорът за създаването му е подписан година по-късно. 

 

Датата е известна още като “Ден на победата” и се отбелязва в Русия. Това е празник по случай победата на Съюзниците над Нацистка Германия. Това е вторият по значимост празник в страната след деня на Октомврийската революция. Всяка година на Червения площад в столицата Москва се провежда мащабен военен парад. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2911 |07.05.2021 Станишев: Благодарение на социалистите извървяхме пътя от Гьотеборг до Порто – двете лидерски срещи, които съживиха Социална Европа! . 17| 3643 |07.05.2021 Гешев се жалва на цяла Европа заради плана за закриване на спецпрокуратурата . 13| 3078 |05.05.2021 Прокурори се жалват в Европа от закриването на спецправосъдието . 33| 6165 |05.05.2021 България удари дъното по цената на труда в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads