Реклама / Ads
67| 6708 |09.09.2010 НОВИНИ

9-ти септември скара депутатите в парламента

.
66 години след превратните събития на 9-ти септември 1944 година, депутатите в Народното събрание отново кръстосаха словестни шпаги. Спорната дата продължава да разделя, а не да обединява нацията. За едните тя е началото на утопичен експеримент, наложен с репресии, а за другите краят на неграмотността и възходът на родината?
 

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи комунистическия режим, който се установява на 9 септември, като утопичен експеримент, роден от идеологически илюзии.

Българският комунизъм потъпка човешките права и принципите на конституционализма, изтъкна той и припомни, че комунистическият режим е репресирал цели етнически общности.

Според Костов 9 септември 1944 г. прекъсва европейският път на България. След този ден антифашистката кауза е превърната от СССР и нейните сателити в инструмент на терора и аргумент за потисничество. Диктатурата e отнела свободата на българските граждани, унизла e човешкото достойнство, подчерта още лидерът на ДСБ.

В сблъсъка с ценностите на европейската цивилизация и стопанските реалности на модерния свят комунизмът рухна, посочи синият лидер.

Костов прочете декларация на 39-тото НС по повод 60 години от установяването на комунистически режим в България, с която контрира провокативната реч за 9-ти септември на проф.Андей Пантев, с която беше  открито днешното заседание на НС.

Депутатът от БСП нарече 9 септември край и начало и заяви, че днешният ден може да бъде източник на разбирателство. Той не е генератор на противопоставяне и не бива да бъде възприеман по този начин. Този пазарски, стадионен глъч показва интелектуалните възможности на това представителство, което току-що назовах благородно, заяви Пантев.

„9-ти септември сложи край на онази България, която три пъти беше обявена за агресор, сложи край на онази България, в която 80% от населението бе неграмотно”, изтъкна предимствата на знаковата дата Пантев. Той посочи, че 9-ти септември е край на една престъпна формация.

„Нямам никакво намерение да падам толкова ниско и да напомням сцените след 9-ти септември и сцените преди 9-ти, когато са носели глави на кол и са падали. Тук искаме да почетем едни честни кости, които са смятали, че загиват праведно за България. Това е смисълът на този ден и аз намирам, че е много по-важно не кой започна тази отвратителна крамола, но важното е кой ще я спре“, заяви професорът по история.

Пантев заяви, че ако е нужно “политическо отрицание на 9-ти септември, то ще бъде не по пътя на декларации и междуметия от тази трибуна, а ще дойде тогава, когато България пропълзи отново малко по-високо – до онази класация на жизнен стандарт, който имаше при презираното комунистическо минало, онова състояние на здравеопазване, онази раждаемост, онези писатели, художници и поети”.

Предизвикал остри реакция от страна на депутатите от опозицията, професът продължи. "Каквото и да подвиквате това е словесна импотенция. Ние говорим за бъдещето за слагане на край на това противопоставяне, което толкова ни травмира, толкова ни демобилизира, прави ни толкова безпомощни. Ние свеждаме чела пред всички, отвърна Пантев. Тези хора стояха прави – умолявам ви и вие да стоите прави", призова червеният депутат той.

В отговор лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че се надява, че всеки път на тази дата, когато някой от групата на социалистите поиска да върне принципите на отминалия режим, да има депутат, който да го спре.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5187 |06.09.2010 Синдикати и управляващи отново скарани, КНСБ готви протести . 31| 4791 |04.09.2010 Станишев и Доган стягат парламентарни избори . 20| 6423 |30.08.2010 К. Колев: Депутатите от ГЕРБ ще кажат на премиера да си гледа работата . 10| 5466 |24.08.2010 Леле, какви обрати стават в “Листопад” от 1 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads