Реклама / Ads
48| 5179 |02.10.2024 НОВИНИ

Иван Костов: Когато евроатлантизмът се закачва като значка, а се злоупотребява с властта, думата ще получи негативни оценки

.
Бившият премиер на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов Източник: Стопкадър: bTV
"Политическата система постепенно започва да се променя. Проблемът сега е тежкото поражение на мафиотската система върху съдебната власт. Политиците са свързани с общественото мнение и нагласи, но съдебната власт е тежко уязвена от мафиотизацията."
 

Това мнение изрази бившият премиер на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов в ефира на bTV. 

 

Той подчерта, че не следи в детайли какво се случва в българската политическа действителност, а е дописвал втората си книга "Свидетелства за прехода 2000-2009 г.". "С моите свидетелства стана малко като със спомените на Чърчил", посочи Костов.

 




По думите му когато България е била приета в НАТО, е натоварила системите ни за сигурност и армията ни, което доведе до трагедията с атаката в Кербала.

 

Костов отбеляза, че приемането на България в ЕС се сведе до една дума - усвояване на еврофондове. "Двата процеса, които трябваше да завършат прехода - политическият процес еволюционно катастрофира и не доведе до изграждане и консолидиране на демокрацията с върховенство на закона. Третият най-ключов процес е промяната на езика, промяната на културата, промяната на мисленето и начина, по който се отнасят към събитията, правата на свободите, как излизат от речника на комунизма и влизат в речника на свободния и демократичен диалог", смята Костов. 

 

Според него не е добре за обществената дискусия, когато ключови думи са изпразват от съдържание и губят смисъл. "Думата "евроатлантизъм" точно на този път е застанала - изпразнена от е съдържание", категоричен бе бившият премиер.

 

"Когато евроатлантизмът се закачва като значка, а се злоупотребява масово с властта, думата ще получи негативни оценки", изтъкна той.





Според него много време след 2021 г. хората бяха много тежко объркани по въпроса кои са добрите и кои са лошите в България. "Когато хората разберат кои са лоши и кои са добри, тогава нещата стават много по-ефективни. Това, което се случи, е, че обществото започна да различава добро и лошо", поясни той.

 

Костов каза още, че общественият дебат е закъснял по определените политически теми.

 

Бившият министър-председател представя новата си книга "Свидетелства за прехода 2000-2009" днес от 18:30 ч. Премиерата ще се състои в зала 3 на Националния дворец на културата (НДК) с участието на писателя Захари Карабашлиев и богослова и културолог проф. Калин Янакиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2465 |02.10.2024 Проф. Владимир Чуков: Възможно е Израел веднага да отговори на Иран и Техеран да се превърне в мишена . 1| 2319 |02.10.2024 Руслан Трад за ескалацията на напрежението в Близкия изток: Предполагам, че ще видим повторение на април . 15| 2989 |02.10.2024 Световните реакции след бруталната ракетна атака на Иран срещу Израел . 1| 2174 |02.10.2024 Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads