Реклама / Ads
1| 3175 |24.02.2023 НОВИНИ

Абсурдността на войната. Една година от инвазията в Украйна през погледа на част от известните личности

.
Протест в защита на Украйна и бежанците от Бургас на 26-ти март 2022г. Източник: Ирина Тодорова
Днешният ден отбелязва тъжната годишнина от началото на войната на Русия с Украйна. Путин безпощадно нахлу в суверенна държава на 24-ти февруари 2022г. С това действие беше разрушено табуто ”Никога война в Европа”. Братоубийствената война, която води Руската федерация, поставя под въпрос сигурността и мирът на континента. Такива събития ни показват колко сме крехки и с колко илюзорни представи сме живели досега. Единствената ни надежда е скоро войната да приключи, защото солидарността и състраданието не са кухи фрази.
 

Една година от безпощадната война в Украйна. Никоя цел не може да оправдае смъртта, жестокостта и разкъсаните човешки съдби. Омразата е една от най-разрушителните човешки черти. Нейната крайност се изразява в това да убива, дори и жени и деца, без да се замисли, че оставя само разруха и смърт след себе си. Много известни хора изразиха своята съпричастност и солидарност с украинския народ.Част от тях публикуваме тук.

 

Детският писател Румен Иванчев обобщи годишнината от войната в Украйна като: "365 дни смърт, терор и разрушения в Украйна."

 

 

 

Дипломатът Елена Поптодорова заяви по БНТ: "Удовлетворението на агресора винаги води до мащабните размери на разрушението, които видяхме в последната една година в Украйна." Тя определи като пагубно, че всички действия на Европа, преди нахлуването в Украйна, са били насочени към това "да не бъде разгневен Путин."

 

Поетът и преводач от украински език Димитър Христов също беше от хората, които протестира срещу обезумялата агресия в Украйна пред Президентството в България. Той посвети стихотворение "Врагът не се насити да убива..."

 

 

Рекламистът Радослав Бимбалов коментира годишнината от войната в Украйна по този начин: "Другата гледна точка е от страната на спусъка."

 

 

Неприемливо е, че растящото напрежение между Русия и Украйна изби в груба агресия и намеса в една суверенна държава каквато е Украйна. В България много творци и интелектуалци протестираха пред Президентството в подкрепа на Украйна, разгневени от твърденията на Радев, че Крим е руски. Гражданите питаха Радев: "Чий е Крим?"

 

Украинската поетеса Анна Багряна, която живее в България публикува еднозначна карикатура на Путин, която отбелязват годишнината от руската инвазия: "Умри по-бързо - заедно със своята империя на злото!"

 

Дипломатът Стефан Тафров посочи по БНТ, че приликите между "Путин и Хитлер се засилват всеки ден" и това поставя реална опасност пред мира и сигурността на континента.

 

Още с началото на избухването на конфликта, много българи изказаха съчувствие и състрадание на украинските бежанци. Едни им помагаха като основаха фондации, а служители и творци от Националната художествена галерия в София организираха събиране на дарения. Те даваха дежурства на четири часа и лични средства за закупуване на стоки, които ще бъдат от помощ.

 

Кремена Кунева, която беше народен представител от Демократична България заяви в своя профил в социалната мрежа Фейсбук, че отказва да носи т.нар. "палтата невидимки". Куриозът е, че съпруги и майки на загиналите руски войници в Украйна получиха кожени палта като вид компенсация. Нима по такъв циничен начин може да бъде компенсиран човешкият живот?! Явно това е допустимо в мисленето на руската федерация.

 

 

Журналистът Татяна Кристи се изказа критично към България, тъй като целия свят подкрепя Киев, но в България винаги определени хора имат особено мнение: "Само "България остава селския идиот на обединена Европа!"

 

Кирил Петков от Продължаваме промяната, който посети лично Украйна, заяви: "Една година война, една година човешки страдания, една година невинни жертви… Ужасяващо беше да видя многото изгорели танкове в предверието на Киев."

 

 

 

Тъжно е, че и за двете страни има жертви, и разбити животи. Страдат обикновените хора, които не по своя воля са въвлечени във война. Трагично е, че Путин води братоубийствена война срещу Украйна. Актьорът Шон Пен дари своя Оскар на Володимир Зеленски в знак на съпричастност с украинския народ. Световноизвестният актьор Ален Делон поздрави лично Зеленски, като го подкрепи и каза, че ако не е на тази възраст, би влез оръжие, за да се сражава за Украйна.

 

През тази една година в множество градове в България имаше протести в защита на Украйна и бежанците. Една снимка от Бургас илюстрира това от 26-ти март 2022г.

 


.

 

Днес в големите градове на страната се организират шествия в защита на Украйна.


.

 

В контекста на годишнината от войната в Украйна, стотици детски играчки бяха оставени пред европейските институции в Брюксел в знак на протест срещу депортирането на украински деца в Русия. Емблематични сгради в Европа и по света бяха оцветени в цветовете на украинското знаме. Сред тях са: Райхстага в Германия и Айфеловата кула във Франция.

 

Ентусиасти пред руското посолство в Лондон изразиха позициия чрез мащабен пърформанс в подкрепа на Украйна. Те разляха боя на пътното платно, която е в цветовете на украинския флаг.

 

Русия трябва да бъде спряна, за да се гарантира сигурността на Европа, защото свободата и демокрацията трябва да бъдат защитавани. Те не са при нас даром. За това лесно беше нарушено табуто: "Никога война в Европа". Мирът трябва да бъде отстояван.

 

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2854 |23.02.2023 СОС гласува връщането на месечната карта за една линия в столицата . 8| 3479 |22.02.2023 Иво Христов: Президентът е последната институционална преграда пред въвличането на България във войната . 2| 4190 |21.02.2023 Картите за една линия на градския транспорт в София се връщат от 15 март . 9| 3927 |20.02.2023 Б. Божанов: ЦИК със скандално решение - само една колона ще показва общия резултат от вота - хартия+машина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads