Реклама / Ads
3| 3181 |06.03.2021 НОВИНИ

Аделина Марини: И ФИДЕС сами напуснаха, и в ЕНП се подготвяше тяхното изгонване

.
Източник: БГНЕС
Получи се съвпадение и акумулиране на обстоятелства. И ФИДЕС сами напуснаха, и в ЕНП се подготвяше тяхното изгонване... ФИДЕС трябва да напусне партията ЕНП, ако иска да създаде нова група в ЕП, но това е доста трудно. Трудно е да се предвиди доколко такава нова група ще бъде кохерентна.
 

Това каза пред БНР Аделина Марини, издател на сайта Еuinside. По думите ѝ напускането на ФИДЕС е станало в момент, в който ЕНП е узряла за промяна в правилата си така, че да може да избегне групи като тази на ФИДЕС да блокират собственото си изгонване.

 

„Вятърът на промяната духа от доста време в Европейската народна партия (ЕНП). И вероятно промяната в ръководството на ХДС породи решението на евродепутатите от унгарската партия ФИДЕС да напуснат политическата група на ЕНП. Решението на Орбан е пореден жест на приятелство и благодарност за подкрепата от страна германските фракции в групата на ЕНП, които го подкрепяха и в най-безобразните му действия и блокираха желания за изгонване на ФИДЕС“, коментира тя.

 

„Честа грешка в ЕС е, че се опитваме да вкарваме рационализъм в действията на хора, които не са рационални. През годините Орбан се доказа като диктатор и според учебниците диктаторите се развиват в определена фаза. Затова трябва да гледаме на него спрямо тази парадигма. Той като режим не губи нищо, защото европейската политика за него е инструмент да подкрепи позициите си у дома. За него е важно да запази това, което има в Унгария и европейската политика не го занимава. Орбан би изгубил, ако изгуби достъп до еврофондовете и когато ЕС престане да му бъде полезен за оцеляването на режима му“.

 

Марини коментира теории за нов политически тандем, който да води Европа след оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел - френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги:

 

„Трябва да сме наясно, че т.нар. „френско-германски мотор“ е в самата ДНК на европейската конструкция и няма да изчезне. В същото време е вярно, че Драги е силна евроинтеграционистка фигура. Но е прибързано да се твърди за прехвърляне на оста на влияние“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3621 |01.03.2021 Орбан заплаши да извади ФИДЕС от ЕНП . 0| 6119 |28.11.2019 Аделина Банакиева: С домашната си риза помоли НС да не лишават хората от надежда за лечение . 5| 4187 |04.03.2019 Изключването на ФИДЕС на Орбан от ЕНП искат 12 партии . 17| 7094 |13.10.2018 Марини: Имаше спекулации до изясняване подробностите около убийството на Виктория

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads