Реклама / Ads
4| 4986 |08.10.2021 НОВИНИ

АДФИ пак не видя проблем с “Автомагистрали”

.
Няма проблеми в схемата за милиарди “Автомагистрали” ЕАД. Това е заключението при втора проверка на Министерството на финансите. Контролният орган в лицето на Агенцията за държавна финансова инспекция не е намерил нито лев щета за бюджета, става ясно от приключилия мониторинг за третото тримесечие на тази година.
 

АДФИ не е намерила нарушения в дейността на Агенция “Пътна инфраструктура” по отношение строителството на пътища и магистрали в периода 2017-2020 г. Проверени са договори за близо 5 милиарда, но не са открити нецелево разходвани средства. През третото тримесечие на тази година контролните органи на АДФИ са констатирали 75 бр. “индикатора за измама“ по смисъла на § 1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавната финансова инспекция, става ясно от прессъобщението на АДФИ. 

 

Проверка е била направена за строежа на участъци от Автомагистрала "Хемус", пътя Ботевград - Видин и пътя Мездра - Ботевград, става ясно от публикувания от АДФИ доклад. Проверката е тройна, но въпреки това проблеми не са намерени. И това не е първият път, в който при проверка на АПИ не е открита вреда за държавния бюджет от схемата “Автомагистрали”. 

 

ФрогНюз припомня, че за схемите започна да се говори миналата година. Дружеството бе определено като “черна каса”. Причината - на практика чрез напълно законното възлагане инхаус се заобикалят обществени поръчки, които отиват в ръцете на държавно дружество, без обаче да е ясно има ли то нужния капацитет да се справи със съответните задачи. По случая имаше дори изслушвания и в двете комисии по ревизията на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ съответно в 45-тото и 46-тото Народно събрание. 

 

Самият доклад е с дата 9-ти юли - два месеца, след като в длъжност встъпи служебния кабинет и тогавашния финансов министър Асен Василев обяви, че практиките на Агенция “Пътна инфраструктура” отиват в прокуратурата. Докладът е бил одобрен и 9 дни след освобождаването на предишния директор на АДФИ Георги Начев, бивш служител на ДАНС, припомнят от Mediapool. Резултатите от новата финансова инспекция са в пълен противовес на твърденията на бившия министър Асен Василев, който месеци наред обясняваше колко незаконосъобразни са били възлаганията през "Автомагистрали". В прокуратурата бе изпратен и одит по темата, изготвен от Сметната палата. Той потвърди разкритията на служебния кабинет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4146 |08.10.2021 Не корупцията, а липсата на диалогичност била проблемът на ГЕРБ, според Герджиков . 21| 4918 |03.10.2021 Първанов видя в поведението на Радев ”ранния Борисов” . 8| 3396 |30.09.2021 Гешев бил наясно какво иска и затова станал главен прокурор. Неговата охрана била личен проблем . 3| 3725 |28.09.2021 Валентин Граматиков: Ще подпишем споразумение с Камара „Пътища“, за да може да решим проблемите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads