Реклама / Ads
0| 5466 |16.05.2022 ИНТЕРВЮ

Административният шеф на Луганск Сергей Гайдай: Сега Киев контролира 10% от Луганск, а преди 70%

.
Сергей Гайдай
Ръководителят на регионалната военна администрация в Луганск Сергей Гайдай казва пред Current Time, че сега Киев контролира само около 10% от територията на региона, докато преди войната тя е била около 70%. Тежки боеве се водят в региона, включително в покрайнините на Рубежне и в сателитните села на Северодонецк - Воеводовка, Щедрищево.
 

"Трите най-опасни посоки: посока Северодонецк, пробив от Попасная и пробив от Белогоровка - за да се отреже напълно района по магистралата Лисичанск-Бахмут и напълно да се обгради цялата част от Луганска област", обяснява Гайдай тактиката на руските войски.

 

- Какви са последните данни за процента на Луганска област, която Украйна сега контролира.

 

- Трудно е да се каже в проценти. Мога просто да кажа, че днес територията, контролирана от Украйна, е покрайнините на Рубежне, Северодонецк и сателитните села Лисичанск, община Горская и посоката към границата с Донецка област по магистралата за Бахмут.

 

- Ако погледнете картата, има усещането, че остават около 10% от територията, контролирана от Украйна?

 

– Не, най-вероятно наистина е така. Защото от 2014 г. 30% са заети. В началото на мащабното настъпление нашите украински войски се оттеглиха за да не разтегнат фронтовата линия и да не бъдат победени. И всъщност разбираме, че избраната тактика е правилна, тъй като вече са минали два месеца и половина, а руската армия не може да премине района на Луганск.

 

– В Северодонецк на 15 май снаряд попадна в местна болница, 9 души бяха ранени. Кажете , окакво е положението на нещата? И като цяло, възможно ли е да се използва тази болница в бъдеще?

 

- Един снаряд е ударил сградата. Цялата предна част се е разпаднала, защото още на външен вид се вижда, че обстрелът е доста сериозен. Плюс това имаше пожар и стаите, спешното отделение и операционните вече ще бъдат неработещи.

 

Така руската армия още повече намали броя на леглата в региона, още повече намали способността ни да приемаме ранените. В събота имахме осем ранени в Северодонецк от обстрел и дори двама загинали, за съжаление. В Северодонецк не могат да се извършват сериозни операции, но могат поне да стабилизират тежко ранените или просто тежко болните, за да ги пренесем по-нататък към Днепър.

 

- Дали има вероятност в близко бъдеще такива градове като Северодонецк, до него Рубежное, близо до Лисичанск - да бъдат обкръжени и превзети от руската армия?

 

- Това е война. Тук не можете да сте сто процента сигурни какво ще се случи утре или вдругиден. Но можем да кажем с пълна увереност, че предвид всички неизпълнени планове, всичко, което Русия е планирала от самото начало - да превземат Киев за три дни, да превземат Одеса, и Николаев, и Харков, и Суми не се случи. В крайна сметка те не взеха нищо.

 

Цялата политика на руската армия и Русия като цяло е да оправдае поне някаква малка победа. И след това, на фона на тази победа, градят огромен сапунен мехур, сякаш са го планирали по този начин. Реториката се промени. Първо имаше „Киев за три дни, след това всички други градове и региони в рамките на една седмица“. Но в крайна сметка те започнаха да се оттеглят, докато не поеха напълно контрола над Донецк и Луганск.

 

Следователно те ще хвърлят всичките си сили тук. Видяхме това безумие, което се случи в Белогоровка (там украинските въоръжени сили няколко пъти разрушаваха понтонни прелези, които руските военни се опитаха да изградят през река Северски Донец – бел.ред.). Разбираме, че те бавно обстрелват цялата територия на Луганска област и са събрали огромен брой сили в Северодонецк. Тоест, трите най-опасни посоки са посока Северодонецк, това е пробив от страната на Попасная и това е пробив от страната на Белогоровка, за да се отсече напълно магистралата Лисичанск-Бахмут и напълно да се обгради цялата част от Луганска област.

 

Current Time

Превод: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5807 |26.04.2022 Правозащитникът Сергей Стрижак: Военните престъпления са част от военната доктрина на Русия . 133| 25128 |01.08.2014 К. Чакъров: Битката между Сергей и Бойко–между евнух и гладиатор . 20| 11375 |27.04.2011 Сергей Хрушчов: Путин възражда сталинизма! . 14| 6665 |16.07.2009 Т. Дончева: Със Сергей БСП е обречена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads