Реклама / Ads
18| 5150 |22.06.2024 НОВИНИ

"HIMARS не млъкнаха. Унищожихме цели колони от руски войски по границата, които чакаха заповед да влязат в Украйна"

.
Оръжията от САЩ оказват влияние. Украинските войници се надяват на по-дълбоки удари в Русия. Седмици след решението, с което на Украйна беше разрешено да използва оръжия, доставени от САЩ, за ограничени удари по руска територия, страната постигна известен успех в спирането на новото настъпление на Русия по североизточния фронт, но военните командири настояват за отмяна на ограниченията за ракетите с голям обсег.
 

Влошените условия на бойното поле принудиха САЩ да разрешат на Украйна да използва доставяните от Запада артилерийски и ракетни системи за защита на източния град Харков, като се насочи към пограничните райони, където силите на Кремъл се събират и извършват нападения, пише "Асошиейтед прес", предавайки от Киев.





Въздействието беше бързо: Украинските сили изтласкаха руските позиции назад, спечелиха време да укрепят по-добре собствените си позиции и дори предприеха малки настъпателни действия.

 

Но командирите заявиха, че без възможност за използване на управляеми ракети с голям обсег, като например ATACMS, ръцете им са вързани.

 

"Бихме могли да се прицелим в командните пунктове на (руските) бригади и цялата северна групировка, защото те се намират на 100-150 км от фронтовата линия", каза Хефес, командир на артилерия в Харковска област, който се представя с псевдонима си. "Нормалните боеприпаси не могат да стигнат до тях. С този вид можем да направим много, за да унищожим командните им центрове".

 

Интервюираните украински командири говориха при условие, че ще бъдат използвани техните повиквателни знаци в съответствие с правилата на бригадата.

 

В петък САЩ разшириха обхвата на своята политика, за да позволят контраудари в по-широк регион. Но администрацията на Байдън не е отменила ограниченията за Украйна, които забраняват използването на предоставените от САЩ АТСС за нанасяне на удари на територията на Русия, според трима американски служители, запознати с въпроса, които говориха при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да коментират публично. По-рано тази година САЩ започнаха да предоставят на Украйна далекобойни ATACMS, но с правила, включително че те не могат да се използват за нанасяне на удари на територията на Русия и трябва да се използват в рамките на суверенна територия, която включва завзета от руснаците земя.





Това предотвратява нападенията срещу летища и военна инфраструктура в дълбокия тил на Русия, подчертавайки често срещаното украинско оплакване, че западните съюзници, загрижени за потенциалното провокиране на Русия, подкопават способността на Украйна да се бори ефективно.

 

Украинските официални лица настояват съюзниците на САЩ да могат да нанасят удари по конкретни цели с висока стойност на територията на Русия с помощта на АТАСМС, които могат да достигнат до над 100 км (62 мили).

 

"За съжаление, все още не можем да достигнем например до летищата и техните самолети. Това е проблемът", заяви по-рано този месец Йехор Черниев, заместник-председател на парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване. "Ето защо молим съюзниците да отменят ограниченията за използване на ракети с голям обсег срещу ограничени военни цели на територията на Русия".

 

От края на май Украйна може да насочва ракети по руски войски и системи за противовъздушна отбрана на 20 км от границата в Харковска област. Москва откри нов фронт в региона на 10 май, превземайки село след село в мащабно настъпление, което хвана украинските войски неподготвени.

Макар и да не е панацея, този ход значително забави темпото на Русия, като дори позволи на украинските войски да напреднат по североизточната граница, включително наскоро да превземат райони югозападно от Вовчанск, според местни доклади. Бригадите там заявиха, че часове след получаването на разрешението са били изстреляни армейски ракетни системи за висока мобилност (HIMARS), които са унищожили комплекс за противовъздушна отбрана, оборудван за изстрелване на смъртоносните ракети.

 

По това време залогът беше голям, тъй като украинските военни лидери очакваха поредното нападение, целящо да отклони войските от други интензивни бойни полета в Донецка област. Първият заместник-министър на отбраната Иван Гаврилюк заяви пред "Асошиейтед прес", че най-малко 90 000 руски войници дълбоко в руската територия се подготвят за ново нападение.

 

"HIMARS-ите не млъкнаха през целия ден", каза Хефес, припомняйки си първите часове, когато беше дадено разрешение за използване на ракетните системи. "Още от първите дни украинските сили успяха да унищожат цели колони от войски по границата, които чакаха заповед да влязат в Украйна".





"Преди не можехме да се насочим към тях. Беше доста сложно. Всички складове с боеприпаси и други ресурси се намираха на 20 км разстояние отвъд това, което можехме да поразим", каза той.

 

Динамиката се променя почти веднага, което позволява на украинските сили да стабилизират тази част от фронтовата линия. Войници в близост до стратегически район северно от Харков, където се водят боеве за изтласкване на руските войски, заявиха, че вражеските войски са преместили позициите си на няколко километра назад.

 

"Тактиката се е променила" в резултат на подобрената способност на Украйна за нанасяне на удари - каза Калина, командир на взвод в бригада "Хартія". Преди те са били в състояние да поразяват само настъпващите пехотни атаки, а сега могат да използват повече артилерия срещу руските огневи точки.

 

Решението на САЩ беше взето в 11-тия час, след продължително лобиране от страна на украински официални лица и точно когато войските се подготвяха за бой в очакване Русия да открие нов фронт в североизточната част на страната.

 

Украинските официални лица се надяват да убедят американските съюзници да разрешат използването на ATACMS срещу конкретни цели.

 

"Изглежда доста абсурдно, когато врагът толкова активно напредва на наша територия и нанася удари с всички видове ракети и калибри по украинската територия, а ние не можем да нанесем ответен удар по територията на врага, където той държи логистиката и доставките", каза Лис Микита, командир на рота дронове в 103-та бригада за териториална отбрана.

 

Но украински официални лица заявиха, че само отчаяните условия на бойното поле вероятно ще убедят американските представители да оттеглят ограничението.





Подновеното нахлуване в Харковска област, което привлече ценни украински резерви, подтикна САЩ да променят мнението си относно разрешаването на удари за самоотбрана на руска територия, каза Черниев.

 

"Вероятно решението за ATACMS също ще бъде променено въз основа на ситуацията на място", каза той. "Надявам се, че решението ще бъде взето възможно най-скоро."

 

Самая Кулаб, Асошейтед прес. Преводът и заглавието са на ФрогНюз.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2359 |22.06.2024 Евро 2024: Грузия спечели историческа първа точка след равенство с Чехия . 14| 3313 |22.06.2024 Депутатите в Северна Македония гласуват кабинета на Мицкоски. Той обаче заформи скандал, гърците реагираха . 10| 2635 |22.06.2024 Проверяват болницата заради смъртта на чужденец. Охранители го блъскали и удряли . 4| 2411 |22.06.2024 Нова мисия на спешната медицинска помощ по въздух. Помогна на 64-годишен мъж в тежко състояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads