Реклама / Ads
16| 14625 |24.07.2024 ПОЛИТИКА

Ген. Сирски, „снежният леопард“, пред "Гардиън": Знам, че ще победим руснаците и знам как

.
Ген. Сирски
Победите, с които се хвали Русия във войната срещу Украйна, са фалшиви победи. Всеки метър в руини, отстъпен от нас им струва стотици, дори хиляди убити. Нашите момчета се сражават упорито и героично, но няма да позволя безсмислени жертви.
 

Това заявява  пред британското издание Гардиън командващият на украинските въоръжени сили ген. Олександър Сирски.

 

Нещата много скоро ще се променят в наша полза, особено след  включването в бойните действия на самолетите F-16. Нямам право обаче да ви кажа, кога точно ще стане това. Нидерландците и други съюзници вече изпращат обещаните самолети, ще пристигнат съвсем скоро, - усмихва се генералът, наричан от мнозина „снежният леопард“.

 

Не е тайна, че до момента руските войски имаха  превъзходство в много отношения. Преди всичко армията им е много добре осигурена. Първоначалният брой  агресори бяха малко над сто хиляди, сега са към 520 000, а до ноември 2024 г. ще достигнат 690 000 души. 

 

"Когато става въпрос за оборудване, съотношението е 1:2 или 1:3 в тяхна полза", казва Сирски. От 2022 г. насам броят на руските танкове се е удвоил - от 1700 на 3500. Артилерийските системи са се утроили, а бронетранспортьорите са се увеличили от 4500 на 8900. "Врагът има значително предимство в сила и ресурси". "Затова за нас въпросът за доставките и качеството на оръжието  и техниката е наистина много важен, категоричен е генералът.

 

Руснаците все още завземат улици и някои малки селища в източната част на Донбас, използвайки въздушни бомби и ракети, които унищожават всичко. Те изразходват огромен ресурс на северозапад от Авдеевка,  за атака на някой хълм. През май Москва се похвали с откриването  на нов фронт в Харковска област. Очаквахме тази атака. И руснаците се провалиха. Харков остана недостъпен за тях.





"Опитът на Путин да създаде т.нар. "коридор за сигурност" до руската граница и региона на Белгород бе провален. Ако Москва планира ново нападение в южната област на Запорожие, ще им дадем добър урок. Готови сме“, категоричен е Сирски.

 

Т.нар. „руски успехи“ са постигнати с потресаваща човешка цена. Жертвите на Кремъл са "три пъти" по-високи от тези на Украйна и 506 пъти повече на определени направления, казва още украинският командващ.

 

"За нас е много важно да запазим живота на нашите войници. Не защитаваме руините до смърт", споделя пред изданието Сирски. Той каза, че не е склонен да "постига цели на всяка цена", или да хвърли хората си в "безумни нападения". Понякога се отстъпва, за да се премине към "по-благоприятни позиции".

 

На фона на скептицизма относно перспективата на Украйна за постигане на откровена победа, Сирски отбеляза някои тенденции за развитие на ситуацията. F-16 ще засили противовъздушната отбрана на Украйна. Самолетите ще ни помогнат да унищожаваме ефективно руските крилати ракети и да удряме наземни военни цели. Ще се променят много неща в наша полза.






Русия имаше силна авиация и много силна противовъздушна отбрана. Заради това Украйна все повече разчиташе на модерни безпилотни летателни системи, казва още Сирски. Използваме много успешно дронове, използваме и роботизирани наземни системи - роботи, които могат да доставят боеприпаси или да спасяват ранени войници. Разчитаме не на количество,а на качество. Дроновете в това отношение играят  голяма  роля.

 

Украинските въоръжени сили успешно използват дронове камикадзе с голям обсег, за да нанасят удари дълбоко в територията на Русия, казва генералът. Досега те са били насочени към "около 200 критични инфраструктурни обекта". Всички те са "военна логистика" и включват военни заводи, бази и складове за боеприпаси. Междувременно морските безпилотни апарати потопиха около една трета от военноморския флот на Русия. "Това наистина се превърна в капан за тях, а за някои в гроб", казва генералът и допълва: Кремъл  бе принуден напълно да се изтегли от кримското пристанище Севастопол, след поредица от украински атаки. Дронове и ракетни наши удари унищожиха радарните и ракетните инсталации в района.

 

Ключова украинска цел е да се унищожи Керченския път и железопътното трасе, свързващо окупирания полуостров с Русия. Сирски обаче отказва да каже, кога точно това ще се случи, но е сигурен в успеха.

 

Той споделя, че Киев има план как да си върне Крим, който Путин незаконно анексира преди десетилетие. Планът е напълно реалистичен, но разбира се е военна тайна. "Ще направим всичко възможно, за да достигнем международно признатите граници от 1991 г., когато Украйна гласува и обяви своята независимост от СССР. Трябва да спечелим, за да освободим нашите граждани, които са в окупираните територии, които страдат, категоричен е главнокомандващият  на Украинските въоръжени сили.






Олександър Сирски е на 58 години. Роден е в  град Владимир, недалеч от Москва, в тогавашния Съветски съюз. От 90-те години на миналия век служи във въоръжените сили на Украйна. Войницте му вярват, защото често е на фронтовата линия, разговаря с  тях, интересува се  от проблемите им. Рядко се чува и вижда със семейството си. Досега е имало няколко опита от служби на Кремъл да бъде убит.

 

За него една от най-важните задачи в момента е да бъдат заменени ранените и изморените бойци от първа линия с нови.

В момента в Полша се  сформира нов легион от украинци, които да се включат във военните действия. За нас е много важно хората да изпълнят мобилизационния си дълг. Това е дълг към родината. Ние ще победим в тази война и участниците ще разказват на своите деца как са участвали за постигане на победата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 19154 |23.07.2024 За Радев - Ненчев не притежава качествата за посланик в Киев. "Странна оценка от Радев, който не притежава качествата за президент" . 6| 3469 |22.07.2024 Възможно ли е Мишел Обама да замени Байдън в борбата за президентския стол? . 10| 26525 |20.07.2024 Панайотов: В България няма американски бази. Чакаме 16 самолета F-16 . 1| 3154 |20.07.2024 ISW: Орбан засилва няколко руски информационни операции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads