Реклама / Ads
27| 10531 |23.02.2016 НОВИНИ

Адв. Екимджиев за Фрог: „Атентатите” на Пеевски и Борисов затвърждават връзката им

.
Адв. Михаил Екимджиев
Колкото повече хора критикуват прокуратурата, толкова по-бързо ще се стигне онази критична точка на пречупване и насищане, при която нещо радикално ще се случи. Фактът, че от известно време множество съдии си позволяват да говорят открито за проблемите в системата, фактът, че съдии излязоха с тоги да протестират, показва, че ледът се пука. Това коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев по повод скандалните разкрития на следовател Бойко Атанасов.
 

Още преди 4-5 г. следовател Бойко Атанасов и негов колега заговориха публично за безобразията в досъдебното производство. Тогава нищо не се случи, казусът беше покрит от тогавашния главен прокурор и шефа на Следствието.

 

Напрежението при реализацията на някаква съдебна реформа сега е неимоверно по-голямо от това, което беше преди 5 г. Допускам, че рефлексията на разкритията на Бойко Атанасов, които са доволно скандални, може да бъде по-различна. Твърде много станаха скандалите, забъркани от главния прокурор.  

 

Шпицкомандите на Цацаров са тотално отрицание на правовата държава и на независимостта на прокурорите и следователите. Прокуратурата удари поредното морално и професионално дъно,  затова е необходимо час по-скоро да бъде приложен спрямо нея този външен специален надзор, за който европартньорите настояват.

 

Фактът, че ЕК настоява за външен контрол на прокуратурата, означава, че тя е толкова дива и неконтролируема, че главният прокурор не изпълнява своите функции по един конституционносъобразен начин. Подобно на хората с девиантно поведение, които биват поставени под запрещение,  така и прокуратурата ще бъде поставена под особен надзор. ЕК преценява, че тя е опасна както за българските, така и европейските граждани.

 

Адвокат Екимджиев коментира и заплахите към премиера Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски: „Ако действително имаше заплахи, то професионалната работа на службите би изисквала това да остане в тайна. Странен е този пиар, в който Бойко Борисов и Пеевски бяха поставени отново под един знаменател. Това говори за връзка помежду им”.

 

По отношение на отменените обществени поръчки от Борисов, правозащитникът коментира: „Създаде се усещане за хаос на нова степен. Първо разбираме, че премиер и МС са допуснали поредица от обществени поръчки да бъдат сключени въпреки че е имало тежки съмнения за корупция. За пореден път Борисов доказа, че държавата ни не се управлява демократично и че не сме парламентарна република.  Развалянето на поръчките показва как поголовно се сключват обществени поръчки и как ако реши премиерът, може да занули не само поръчки, свързани с Пеевски и Прокопиев, а на когото реши”.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4888 |23.02.2016 Само във Фрог: ИД вербуват мълчаливи бойци . 19| 12544 |22.02.2016 О. Октай за Фрог: Няма атентат срещу Пеевски, има опит за пенсиониране . 18| 8768 |22.02.2016 Първо във Фрог: Унищожават документи по делото КТБ, хвърлят ги в контейнери за смет . 15| 5204 |18.02.2016 Д-р Тодоров за Фрог: Скриха вота на недоверие от обществеността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads