Реклама / Ads
14| 22794 |13.10.2021 ИНТЕРВЮ

Адв. Екимджиев пред Фрог: Правосъдният министър има нов повод да поиска освобождаването на Гешев

.
адв. Михаил Екимджиев
Решението на ЕСПЧ в полза на Евгения и Николай Баневи доказа безполезността и вредата от специализираните съдилища. Тези 20 хил. евро могат да станат много повече. Само при мен има поне 4-5 казуса, свързани с такъв тип “мъжкарски” изцепки на Гешев. В една правова държава би трябвало това да доведе до поредица от злополучия за Иван Гешев и той да бъде освободен. Правосъдният министър има повод да отправи искане до ВСС.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев. Повод за коментара му е решението на Европейския съд за правата на човека, който отсъди в полза на Евгения и Николай Баневи. Страсбург постанови, че България трябва да плати 20 хил. евро обезщетение, а в един от мотивите е нарушаването на презумпцията за невиновност от страна на главния прокурор Иван Гешев.  Решението е безпрецедентно. 

 

Ето и цялото интервю:

 

Адвокат Екимджиев, какво означава за обвинител №1 едно такова решение? 

 

В чисто персонален план не означава нищо особено. Ние като данъкоплатци ще платим 20 хиляди евро за ефирната слава на Гешев, който в началото на възхода си много обичаше да се гледа през телевизионните камери. Понякога и те не му бяха достатъчни и сам си водеше екипи от “МВР Пикчърс”, които да снимат в спалните, тоалетните, гардеробите на лошите олигарси, които бе набелязал предварително, още преди избирането си. 

Ще платим 20 хил. евро за на пръв поглед рутинни нарушения, свързани с прекомерна продължителност на задържането под стража на Николай Банев, който заедно със задържането под стража - мярка, която и до момента е в сила, наближава три години. На 26 октомври 2018 г. бяха задържани на летището в Ница. Само преди две-три седмици специализираните съдилища отхвърлиха искането за промяна на домашния арест със същите идиотски мотиви. В повечето от тях се твърди, че същестнвува опасност от укриването на Банев, защото е бил задържан в чужбина при изпълнение на европейска заповед за арест. 

 

Но тук е важно да върнем сюжета и да обясним какво стои зад тази привидно банална картинка на поредното осъдително решение срещу България, свързани с такъв тип нарушения. 

 

Става дума на първо място за бандитска злоупотреба с правомощия от страна на прокуратурата в престъпен сговор със специализираните съдилища. През октомври 2018 г. Баневи в действителност са във Франция, но имат резервирани еднопосочни билети за София два месеца по-рано. Имат куп уговорки с разследващи полицаи, следователи. Евгения Банева подготвя рождения си ден, на който са поканени много гости. Прокуратурата е знаела, че те ще си дойдат. Няма съмнение. И това е установено в докладни-заповеди на полицаи.

 

И тук идва престъпният момент с цел тези хора да бъдат демонизирани в публичен план. Три дни преди техния полет се издава европейска заповед за арест и се иска спешното им задържане от френските власти с твърдения, че става дума за изключителни бандити, перачи на пари. В изпълнение на тази изкуствено издадена заповед за арест на 26 октомври на летището, в присъствието на много хора Баневи са арестувани. 

 

От тогава започва нелепицата, при която няколко дни по-късно Гешев със специално подготвен екип на МВР влиза с взлом в къщата на Баневи в бояна и показва гардероби, бижута и обяснява, че всичко това е резултат от обезкостяване на приватизирани фирми, кражби на работници и прочее. 

 

Това 3-годишно задържане на Николай Банев непрекъснато се възпроизвежда в мотивите на специализираните съдилища - задържането под стража или домашният арест ще остане, защото лицата са арестувани в чужбина в изпълнение на европейска заповед за арест. Изкуствено се създава мотивация, че тези хора ще се укрият. Има злоупотреба с фактите и процедурите. Иска ми се хората това да разберат - става дума за милиционерка разработка как един човек да бъде злепоставен и публично демонизиран. 

 

Това решение доказа безполезността и вредата от специализираните съдилища. Вижда се, че вместо като независим арбитър, гарантиращ правата ни съд, като кротки идиоти папагалски повтарят. Това показва зависимостта, показва, че тези съдии и съдилища са един прост придатък към специализираните прокуратури, които пък са апендикс на главния прокуор.

 

Един от мотивите за решението е нарушаването на презумпцията за невиновност. Това е доста голяма критика към Гешев и не се случва за пръв път. Възможно ли е тези 20 хил. евро да станат много повече, защото предстоят много подобни осъдителни решения от Страсбург. Тиктакат ли много такива бомби? 

 

Това ще се случи. Само при мен има поне 4-5 казуса, свързани с такъв тип “мъжкарски” изцепки на Гешев, при които той се поставя в ролята и на Господ, и на съдия, обяснява как жалбоподателите в Страсбург са извършители на престъпления, без да използва условни наклонения, без да подбира думичките си, така че да се съобрази с тази презумпция за невиновност. 

 

Съдът казва - да, обществото и журналистите имат право на информация, но от друга страна има конституционна презумпция за невиновност. Тя означава, че едно лице трябва да бъде третирано като невиновно до момента, в който в сила влезе осъдителна присъда. Това значи, че когато представители на публични институции - прокурори, министри, полицаи, магистрати, говорят или пишат за такива лица, просто трябва да са по-предпазливи с думите и понятията. 

 

Но тези изрази в представите на хора с милиционерско съзнание като Гешев явно не са достатъчно въздействащи за доказване на тезата му. Затова борави с думите като с каменоделски чук и директно просто заявява кой е престъпник. Става дума за елементарна езикова култура, която човек със средно образование би могъл да притежава. Какво остава за магистрати на такива ключови позиции, които олицетворяват съдебната система в България и би трябвало да бъдат иконите на ерудиция, независимост, справедливост, право. Какво олицетворява Гешев? Простащина и арогантност. 

 

Спомням си случая с публичния арест на Десислава Иванчева, която часове наред бе държана с белезници. Начинът, по който бе задържана предизвика реакции. Доколкото знам и тя се обърна към съда в Страсбург.

 

Не съм неин адвокат и не знам дали е направено такова оплакване, дали е направено своевременно и дали е аргументирано добре. Но презумпцията за невиновност се нарушава в случая не само с конкретните думички, но и с целия контекст, в който те са поставени. 

 

Когато един човек е арестуван показно в центъра на София, когато го арестуват тежко въоръжени и маскирани полицаи, когато му се слагат белезници и пранги - това е целенасочено внушение към публиката, което работи на подсъзнателно ниво: Щом има такъв ресурс на държавата - маскирани, тежко въоръжени полицаи, вериги, пранги… то значи тези хора са много опасни. 

Говорим за въоръжени лица и внушения. Спомняме си рейда в Президентството - показна акция. Възможно ли е нещо да се случи покрай този казус? 

 

Ако тези президентски съветници, които тогава бяха арестувани, подадат жалба, хипотетично възможно е и това да се случи. Още повече, че и тогава тези кадри, при които мутрите на Гешев от това паравоенно формирование, наподобяващо башибозук, влязоха в президентството, също имаше коментари за това колко опасни престъпници са поне двама съветници на президента. Съдът по-късно прие, че арестуването им е било неправомерно. Ако тези хора имат добри адвокати и страсбургски жалби, нищо чудно да се стигне и до това. 

 

Но това е не само безобразие от гледна точка имиджа на страната. Една иконична фигура като главния прокурор, който трябва да олицетворява силата на закона, мачка Конституцията, Наказателно-процесуалния кодекс и Конвенцията за правата на човека. Един прокурор съзнателно нарушава презумпцията за невиновност и това вече е престъпление по служба, злоупотреба с власт. Явно го прави съзнателно, освен ако не си невменяем. 

 

Българският Конституционен съд прие миналата година, че всеки един прокурор може да разследва Гешев. Самият той казва, че няма проблем да бъде разследван от своите подчинени. Затова аз очаквам днес на опашка пред вратата на главния прокурор да има доблестни, независими български прокурори, които да подрънкват с белезници в ръце в очакване да ги сложат на китките му. 

 

Това безпрецедентно решение може ли да доведе до поредица от злополучия за Гешев, които да доведат до неговото освобождаване като главен прокурор?

 

В една правова държава това би трябвало да се случи. Видяхте как прокурори нахлуха при Себастиан Курц в Австрия. Имаше разследвания и няколко главни прокурори в няколко европейски държави бяха сменени. Това, което се случва, може да даде добър повод на министъра на правосъдието, който и да е той, да възобнови искането пред Висшия съдебен съвет за освобождаването на Гешев от длъжност заради уронване престижа на съдебната власт.

Това обаче е същият състав на ВСС, който отхвърли предишното искане на правосъдния министър проф. Янаки Стоилов, и същият Висш съдебен съвет, избрал Гешев за главен прокурор. В този смисъл - няма ли нещо подобно да свърши в задънена улица?

Така изглежда. Но имам теория. Висшия съдебен съвет е система, която не е изградена на базата на здрава логика, на принципен подбор, а просто са наместени някакви случайни марионетки. Възможно е в един момент кукловодите да решат, че за тях самите е по-самосъхранително да се освободят от Гешев. Всички тези негодници във ВСС, които гласуват като кукли на конци, могат веднага да гласуват по друг начин. Тук действа ефектът на пеперудата и една промяна в настроенията някъде около Сараите може да доведе до неочаквани на пръв поглед развития на авансцената. 

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 19952 |07.10.2021 Кольо Парамов за Фрог: Започва много сериозна проверка на магистратите . 8| 9598 |07.10.2021 Мирослав Николов пред Фрог: Бухалката продължава. Кадрите в правосъдната система са същите . 12| 7549 |06.10.2021 Мартин Заимов пред Фрог: Не е важно просто да се състави правителство, а накъде отиваме . 10| 16848 |04.10.2021 Поетът Николай Милчев за Фрог: За Радев е здравословно да има достойни опоненти за президентския пост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads