Реклама / Ads

 

15| 5092 |13.11.2020 НОВИНИ

Адв. Екимджиев: Престъпното бездействие на институциите е основание за искове срещу държавата

.
Адв. Михаил Екимджиев
Сегашната кризисна ситуация с коронавируса у нас е резултат от дълго бездействие на най-висше управленско ниво и в крайна сметка тежко болните хора стават обект на нечовешко и унизително третиране заради невъзможността да получат полагащата им се спешна помощ. В случай, че болница е отказала да ги приеме поради липса на капацитет и специалисти, може да се върви към иск по Закона за отговорност на държавата.

Това заяви пред bTV адв. Михаил Екимджиев.

 

„В по-нормална ситуация когато имаме проблем с неточна диагноза, с лоша терапия, с вредоносни хирургически интервенции, неточни лабораторни резултати, рутинният подход е да се търси отговорност от болници и лекари. Сега има случаи, които бяха немислими преди пандемията – липса на линейки, хора в спешно състояние, които часове и дни стоят в домовете си без възможност да получат спешна помощ; липса на лекари, които да обгрижват спешно болните; липса на медикаменти. Това е резултат от едно престъпно бездействие от страна на властите и най-вече на МС в този 6-месечен прозорец от април до октомври“, посочи юристът.

 

„Важно е да има искове, за да бъде преодоляно това чувство за безнаказаност, правителствата се сменят, но тези практики на безотговорност спрямо живота и здравето на гражданите остават. Това ми напомня на Чернобил, когато държавата ни успокояваше, че няма нищо опасно, за да излязат последиците от това години по-късно“, добави адв. Екимджиев.

 

Той направи паралел със затварянето на държавата преди половин година, когато обаче никой никъде не е бил готов за COVID-19 и мерките са били адекватни, „макар и порочни от юридическа гледна точка“.

 

Юристът подчерта, че след това темата е спряла да бъде на дневен ред: „Вместо това нашите управляващи се занимаваха с какво ли не – купуваха изтребители, бойни кораби, занимаваха се с дебилната Конституция на Борисов и Дани Кирилов, но не направиха необходимото поне да се опитат да върнат част от лекарите, които работят в чужбина със значително по-високи заплати, да купят медикаменти, да осигурят линейки – всичко това доведе до този хаос, който отнема човешки животи“.

 

Според адвоката в случая трябва да се намеси и прокуратурат. По думите му бездействието на държавните институции реално е подпомогнало сегашната ситуация и пораженията и негативните последствия, които се понасят са в резултата на разрастване наот коронавируса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 12| 6213 |14.10.2020 Адв. Михаил Екимджиев: Управляващите ни смятат за дебили, които ще приемат всяка тяхна пропаганда . 8| 5974 |18.09.2020 Адв. Михаил Екимджиев: Буюк е бил поднесен на Ердоган буквално за часове . 20| 7005 |30.08.2020 Адв. Михаил Екимджиев: Днес само ние можем да спрем диктатурата и деспотизма . 8| 7046 |28.08.2020 Адв. Екимджиев: Властта гледа на поръчковите медии като на инструмент за ”имиджово облизване”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ