Реклама / Ads
32| 5643 |24.04.2021 НОВИНИ

Адв. Хаджигенов: Без съдебна реформа имаме Борисов, Гешев и бухалки. Това е

.
Когато казаха “подкрепа по определени политики”, неколцина от нас разбраха какво точно казват и те го демонстрираха онзи ден - тутакси мнозинството преля в нужната посока. Всички те имат нужда от Гешев и прокуратура, която пази модела. Има теми, по които всички бягат с писъци, точно като темата за Гешев. На едно мнение сме само опозиционните партии. Останалите образуват едно твърдо статуквено ядро и не мърдат от там, защото знаят, че това ще ги закачи.
 

Това заяви пред "Дарик радио" адв. Николай Хаджигенов, депутат от групата на "Изправи се! Мутри вън!" в 45-тото Народно събрание. 


Хаджигенов визира скандала, разиграл се преди няколко дни. Става дума за решението "тримата големи" в съдебната система да бъдат привиквани на всеки три месеца в парламента, където да се отчитат. Първоначалната идея бе това да е валидно само за главния прокурор, но впоследствие бяха пришити и фигурите на председателите на ВАС и ВКС. Решението бе прието, а за него гласуваха и трите "системни" партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Остро реагира Борисов, който заяви - адвокатите на мутрите искат съдиите да им се отчитат по дела. Важно е да се отбележи обаче, че това не е съвсем така, а две адвокатски колегии реагираха остро срещу изказването и излязоха с позиции още днес. 


"Партиите на статуквото”, както са известни в пространството тутакси се обединиха и прегърнаха идеите на Борисов и ГЕРБ, че видите ли “тримата големи - председателите на върховните съдилища и главния прокурор, са заедно. Не са. Съдът е арбитър, а прокуратурата - страна. Доколкото главният прокурор носи отговорност за разследвания, с негов подпис става всичко в прокуратурата и без негово знание не се случва нищо. Шефовете на ВАС и ВКС са администратори, какво ще ги питаш? Питай си конкретния съдия. Освен това е разписано в Конституцията - главният прокурор е длъжен да дава отчет, председателите на главните съдилища не са", обясни и самият адв. Хаджигенов.


Той определи казаното от Борисов като "примитивна пропаганда" и обичайна лъжа, която е напълно целенасочена - това е удар срещу адвокатите и е категорично невярно. 


По отношение формиране на бъдещо правителство около мандата на "Има такъв народ" Хаджигенов посочи - формацията би подкрепила три простички неща - правосъдие и върховенство на закона, свобода и демокрация.


"Въртя се винаги около съдебната реформа, защото без нея имаме Бойко, Гешев и бухалки. Това е", коментира още Хаджигенов.


"Мажоритарните избори е ги подкрепяме и се знае от самото начало. Още тогава се разбрахме, когато си говорихме, че на това не му е момента. Според мен президентът не каза, че няма да бави, а точно обратното: Ще ви дам време, за да може да си говорите спокойно и да се разберете. За първите няколко дни в парламента успяхме да завъртим машината и лека полека новите ще осъзнаем, че имаме нужда от някакво време, защото не става веднага. Има срокове, които трябва да се спазват", посочи Хаджигенов. 


По думите му натрупване с президентските избори през есента е казус, който изисква много внимателна преценка. 


"Не съм сигурен колко печеливш ход би било. От друга страна - колкото повече работим, толкова повече неща можем да свършим. За 5 месеца можем да свършим немалко неща. Бих предпочел, не че от мен зависи, един прозорец до края на годината. Ако правителство се състави, би могло да се прецени обективно има ли смисъл да продължи, или не. Да се направят спокойно нови избори", смята още Хаджигенов.


"За промените в Изборния кодекс има неистови писъци, които се видяха и вчера при гласуването на проектите. Когато се говори за поща, става дума за пощенски оператор. Само в България имаме сигурно няколкостотин. Не става дума за “Български пощи”, но те не работят никак лошо. Те работят достатъчно добре - бавно, но сигурно. Видеонаблюдението е адски важно. Реват от статуквото, защото с гласуването по пощата не могат да влияят, с видеонаблюдението приключват изборите измами. Имаха хакери… плакаха на Правна комисия, а вчера късаха ризи от трибуната на Народното събрание", коментира депутатът. 


Той заяви още, че работата на парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов е важна, но каквото и да се установи, всичко трябва да отиде в прокуратурата, а тя има нужда от реформа. 


"Това е причината, поради която искаме повече време - не, защото няма да влезем в новия парламент", обясни още адвокатът. 


Хаджигенов коментира и вчерашната акция в "Булгартрансгаз", която предизвика остра реакция от страна на ГЕРБ, продължила и през днешния ден. Борисовите депутати поискаха оставката на Манолова като председател на Комисията по ревизията. 


"Това вчера в “Булгартрансгаз” трябваше да бъде направено. Мая Манолова, разбира се, се носи отпред като герой на Дьолакроа, но след нея е цялата комисия - тоест има хора от БСП, ДБ, ИТН. Тоест - отново върховна форма на граждански контрол. Да, има елемент на цирк, но той е неизбежен за съжаление. Бих предпочел ефективна демокрация, но ние още нямаме такава. И ако трябва да има някой, който да вее байрака най-отпред, значи това е вариантът, дори това да е Мая Манолова", заяви Хаджигенов. 


По отношение на мораториума и намерението на ГЕРБ в понеделник да отправят искане до КС решението на Народното събрание да бъде обявено за противоконституционно, Хаджигенов посочи: 


"Не е ясно дали мораториумът ще падне. Щеше, ако беше направен така ad hoc от трибуната първия ден. Това, което направихме онзи ден, би трябвало да издържи. КС не е истински съд по смисъла на съдилищата. Тия политически квоти е следващото, което трябва да променим, защото това не е безпристрастен съд".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3325 |23.04.2021 Адв. Хаджигенов: Няма увеличение на депутатските заплати, а точно обратното . 4| 3049 |22.04.2021 Тримата големи в съдебната система ще ходят на отчет в НС най-малко веднъж на три месеца . 20| 3079 |22.04.2021 Адв. Хаджигенов: Избирателите ще са разочаровани, ако не се състави правителство . 15| 4701 |14.04.2021 Хаджигенов: С Мая Манолова ще работим трудно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads