Реклама / Ads
38| 11514 |26.06.2021 НОВИНИ

Адв. Янкулов към Сийка Милева: Четохте резултати от експлоатация на СРС, един списък с имоти не можете да прочетете

.
Андрей Янкулов
Според говорителката на главния прокурор, вътрешният министър Рашков осъществявал хибридна пропаганда и разпространявал фалшиви новини покрай недомлъвките имало или нямало висш прокурор с инициали ”И.Г.” в списъка с магистрати с недекларирани имоти и сметки в чужбина.
 

Това пише във Фейсбук бившият прокурор адвокат Андрей Янкулов. По-рано днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева определи като „хибридна пропаганда“ изявлението на вътрешния министър Бойко Рашков във връзка със списъка от 38 политици и магистрати, изготвен от ДАНС през 2019 г. 

 

„Всъщност проблемът може да се реши много лесно: ами публикувайте списъците на ДАНС с лицата и информацията за техните недекларирани имоти и наличности по сметки в чужбина. Толкова е просто. Та вие четохте резултати от експлоатация на СРС, един списък с имоти не можете да прочетете.

 

Това по закон е публична информация, която лицата на висши държавни длъжности са длъжни да обявят пред обществото. Няма нищо класифицирано в нея. Ако те не са си изпълнили задължението да си обявят имуществото, който и друг да го направи, няма да наруши нищо и да засегне никого, а ще действа в съответствие с целта на закона - обявява скрита информация, която по естеството си трябва да бъде явна.

 

Отделен въпрос е ако информацията на ДАНС за имотите и сметките на лицата в списъците не се основава на данни от регистри и банки, а на слухове (така както например част от известните ми разследвания на Спеца), и се оценява като недостоверна. За 2 години проверки маститите държавни органи обаче трябва поне да са разбрали истина ли е, или не. Дори и да не са стигнали дотам, ако е истина, то как е придобито това имущество и съответства ли на доходите на лицето от публичната му длъжност, ако няма друг легитимен източник“, пише Янкулов.

 

Facebook, Андрей Янкулов




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 7547 |26.06.2021 Говорителката Сийка определи изявленията на Рашков като хибридна пропаганда . 6| 4836 |13.06.2021 Андрей Янкулов: Ежедневно сме свидетели на скандали и скандалчета, за които в нормалните страни се подават оставки . 18| 8316 |10.06.2021 Сийка като нищо ще забатачи още повече ведомството, което е най-близо до Господ . 14| 4214 |10.06.2021 Сийка Милева: Протестите пред Съдебната палата са ”политически акции на подсъдимо лице”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads