Реклама / Ads
3| 4507 |07.05.2020 НОВИНИ

Адв. Кашъмов: Абсурдно е да не можем да се запознаем лесно с управленски заповеди

.
Адв. Александър Кашъмов
Абсурдно е да не можем да се запознаем лесно с управленски заповеди. Заповедите ги издава министърът на здравеопазването - това са тези документи, които пряко влияят на правата и задълженията на гражданите. Констатирахме много дефицити в прозрачността - те трябва да бъдат лесно намираеми. В единния информационен портал са публикувани не всички заповеди на министъра на здравеопазването.
 

Това заяви пред БНР адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма “Достъп до информация”.

 

По думите му е имало и проблеми при контрола на спазването на заповедите, защото не е направен паралел и указание как да се изпълнява една такава заповед: "Това е управленски проблем - от една страна, а от друга е проблем с достъпа до информация. Виждаме, че достъпът до информация помага не само на гражданите, но и на институциите да си вършат работата".

 

Адвокат Кашъмов коментира, че единият от информационните дефицити е бил свързан със статута на Националния оперативен щаб и след подаване на заявление за достъп до информация е била публикувана заповедта за неговото създаване.

 

По думите му има подобрение във връзка с подаването на информация, свързана с кризата, но остават и част от проблемите.  Той даде пример, че подобрението е създаването на единен информационен портал за Covid-19, с който е направен опит да се подава единна информация, която се генерира от всички министерства и институции. Той акцентира, че много от министерствата не правят препратка чрез линк към информацията, някои подават информация какво правят във връзка с пандемията, а други - не.

 

"Остава сериозният въпрос за документите или заповедите, които се издават, особено от министъра на здравеопазването. Увеличи се прозрачността и подаването на такива копия от документи в интернет, защото е абсурдно в 20-и век да не можем да се запознаем лесно с подобни заповеди, но от друга страна - проблемът остава".

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4299 |23.04.2020 Борисов: Имаме над резерва медицински облекла, можем вече и да даваме . 1| 4004 |09.04.2020 Александър Кашъмов: Информацията в криза е важна. Институциите да публикуват документи в интернет . 5| 4082 |09.04.2020 Ангелкова: Юли и август месец можем да имаме късен летен сезон . 9| 4415 |03.04.2020 Иво Христов: Не можем до безкрай да се крием от вируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads