Реклама / Ads
7| 3555 |04.01.2021 НОВИНИ

Адв. Мария Шаркова: Информираното съгласие за ваксините не ни лишава от права

.
адв. Мария Шаркова
Хората са притеснени, защото не са публични договорите между производителите и ЕК. Искам да уверя всички, че няма как от правна гледна точка при нежелана реакция извън кратката характеристика, пациент да не може да потърси отговорност.
 

Това заяви пред bTV адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

 

Тя обясни, че при подобни ситуации трябва първо да се провери при какви условия е възникнала нежеланата реакция от ваксината. Тя може да е причинена от неправилна имунизация, възможно е проблемът да идва и от дистрибутора, неправилно съхранение.

 

"По силата на принципите на правото отговорност се носи, защото има противоправно евруждане, настъпило в тежест на пациента, което не е включено в кратката характеристика на ваксината. В някои държави има фондове, които обезщетяват пациентите в подобни ситуации. У нас такъв няма. Възможно е да има бъдещ такъв с общоевропейско решение", обясни още адв. Шаркова.

 

Тя увери, че ваксината на Pfizer/BioNTech не може да си взаимодейства с лекарства и няма нища тревожно, че това фигурира в информираното съгласие. Този текст е такъв, защото е утвърден от здравния министър модел, който се отнася за всички ваксини.

"Добре е да се знае, че е възможно в един момент спрямо ваксините да има по-особено предупреждение и това е включено в информираното съгласие в полза на пациента. Няма нищо смущаващо", увери юристът.

 

Тя посочи, че с подписването на информираното съгласие, пациентите не се отказват от правата си.

 

"Когато ни поставят ваксина, ние черпим ползи. Нормално е да носим и някои рискове, които съпътства това. Нормално е да имаме нежелана реакция като локална болка, лека температура. Информираното съгласие прехвърля риска от тези нежелани събития върху пациента, но само за тези, които са описани в кратката характеристика. Ако има други, пациентът ще бъде обезвъзмезден", категорична беше адв. Шаркова.

 

На въпроса ще бъде ли задължителна ваксината срещу COVID-19 за влизане в някои държави и нарушава ли това правата на пациентите, юристът обясни:

 

"И сега има такива изисквания за влизане в някои държави, които се отнасят до някои болести. Освен това на места ваксината е условие за прием в училища и детски градини. Да, нарушава се правото ни на личен живот, но говорим за обществено здраве и защита на околните. В такива случаи нашето право може да бъде ограничено или решението ни да има последствия", обясни юристът.

 

Тя обаче бе категорична - вичко това трябва да бъде пропорционално.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3388 |29.12.2020 Ресторантьори: Предложението на Марияна Николова е недопустим двоен стандарт . 17| 4033 |16.12.2020 Марияна Николова и Валери Симеонов като скачени съдове, агитират за отваряне на ресторантите към хотелите . 21| 6201 |16.12.2020 Адв. Мария Шаркова: При нежелана реакция от ваксина отговорност може да носи лекарят, държавата или производителят . 6| 3796 |10.12.2020 Проф. Сербезова и Мария Цънцарова - с награди от БХК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads