Реклама / Ads
7| 3182 |20.10.2021 НОВИНИ

Юристът Мария Шаркова: Сертификат е по-добре от локдаун

.
Мария Шаркова
Въвеждането на мерките е закъсняло спрямо скоростта на развитие на епидемията на този етап. Сертификат е по-добре от локдаун. Това пише юристът по медицинско право Мария Шаркова.
 

Вижте още от коментара на юристката:

 

"За противоепидемичните мерки, въведени със заповед на МЗ:Въвеждането на мерките е закъсняло спрямо скоростта на развитие на епидемията на този етап. Претоварването на здравната система не може да се реши само с разкриване на нови легла, защото всеки пациент има право на качествена и достатъчна медицинска помощ, а не на някаква медицинска помощ.


Подчертавам, че Зеленият сертификат не дискриминира хората и не представлява непропорционална намеса в личния им живот, тъй като се явява по-лека мярка от пълното затваряне на определени обекти и услуги и предоставя три възможни алтернативи на гражданите: да се ваксинират, да докажат преболедуване или да си направят тест. Още повече, че държавата ще осигури безплатни медицински изделия за провеждане на изследванията, което ще облекчи финансово хората (по този въпрос с безплатното имам особено мнение, което споделих, но не ми е това думата сега).


Сертификатът е по-лека мярка и защото чрез т.нар. лок даун ще се ограничат непропорционално и ваксинираните, които (колкото и да настояват антиваксинално настроените хора), могат да се заразяват или да заразяват в далеч по-ниска степен от неваксинираните.
❗Ефективна ли ще бъде тази мярка?


Само постоянният контрол ще осигури ефективността на мярката. В противен случай епидемията ще продължи на напредва и ще се наложи приемането на по-строги мерки.
За жалост не се направи нищо за ограничаване на злоупотребите със сертификати (например видеоконтрол при ваксиниране, присъствие на още едно лице и пр.) и тази мярка ще увеличи желаещите да се снабдят със сертификат, отразяващ извършена ваксинация, без да има такава.
Предвидима ли беше мярката?

МЗ не спази собствения си план за действие в епидемията, което доведе до непредвидимост на мерките и създаде напрежение. Тъй като мярката е закъсняла и не може да се отлага повече, беше по-правилно да се обяви поне преди две седмици и да се отложи влизането и в сила - за да може хората да организират прилагането й. Който иска да се ваксинира - да го направи; обектите да организират проверката на сертификатите;

 

Предвидимостта е особено важна, когато се ограничават определени права на гражданите или се иска да спазват определени задължения.

 

Закъснелите мерки и липсата на контрол доведоха до това, че в най-тежка степен се засяга образованието на децата, тъй като отново се стига до промяна в режима на обучение. Осъществяването на контрол е правомощие на съответните органи и не е по желание. Липсата на контрол и дългият период на съзерцание на развитието на епидемията доведоха до ново затваряне на училищата.


Аргументът, че зеленият сертификат работи само в държави с високо ваксинално покритие, е лишен от логика. Той играе роля на стимул за ваксинация и е алтернатива на по-тежките ограничения, които непропорционално засягат ваксинираните и преболедувалите. Зеленият сертификат работи при наличие на адекватен контрол. Това е".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4209 |13.10.2021 ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от Мария Касимова-Моасе . 11| 3398 |12.10.2021 Мария Касимова-Моасе: Искам да бъда зависима от моето чувство за отговорност . 13| 4428 |08.10.2021 Мария Касимова - Моасе: Не искам да събираме капачки, а държавата да си върши работата . 8| 3641 |05.10.2021 Доц. Милен Михов и Мария Цветкова са кандидатите на ВМРО за президентството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads