Реклама / Ads
5| 2998 |02.08.2023 НОВИНИ

Адв. Рангелов за случая от Стара Загора: Разширена съдебномедицинска експертиза може да наклони везните в друга посока

.
Възможно е разширена съдебномедицинска експертиза да наклони везните в друга посока. Но експерти вече посочват, че лекарят правилно е заключил, че става дума за разстройства на здравето, които не са опасни за живота. Този съдебен лекар най-вероятно няма компетентност да изследва психичното състояние на момичето.
 

Това заяви пред bTV адв. Людмил Рангелов по повод фрапиращия случай  Стара Загора, отприщил масов гняв срещу насилието над жени. 18-годишно момиче бе обезобразено с макетно ножче от приятеля си Георги Николаев. 

 

Случаят накара депутатите да прекратят лятната си ваканция и утре се очаква правната комисия да обсъди промени в Наказателния кодекс, които се отнасят именно до насилието над жени. В понеделник депутатите ще се съберат и на извънредно заседание. 

 

Според адв. Рангелов прибързана е идеята да се увеличи наказанието за средна и лека телесна повреда, защото няма анализ на случаите, при които е постановена присъда за средна телесна повреда. 

 

“В 99% от случаите на влезли в сила присъди за средна телесна повреда те са под 6 години. Това значи, че лимитът от 6 години е напълно достатъчен”, обясни Рангелов.

Той допълни още, че в Наказателния кодекс липсват санкции за причиняването на психично страдание на жертвата. По думите на юриста 18-годишното момиче може да получи само парично обезщетение.

 

По повод предложението в обхвата на Закона за защита от домашно насилие да попаднат и интимни връзки без фактическо съжителство, Рангелов заяви - това е трудно за дефиниране.

 

“Да, интимната връзка трябва да бъде включена, но това е много сложно. Съдът има достатъчно знания и опит, за да може тези случаи да бъдат преценени. Трябваше по-стегнато определение да бъде дадено”, посочи Рангелов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2921 |01.08.2023 Заради случая от Стара Загора: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС увеличават наказанията при домашно насилие . 5| 2871 |01.08.2023 Съдия Нели Куцкова за случая с Дебора: Има пропаст в отношенията между гражданите, съда и прокуратура . 6| 3012 |01.08.2023 Пада главата и на съдебния лекар, определил ”леката телесна повреда” на момичето от Стара Загора . 0| 2952 |01.08.2023 Уволниха директорката на РИОСВ-Стара Загора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads