Реклама / Ads

 

5| 2977 |13.05.2021 НОВИНИ

Адв. Росен Рашков: Изявленията на ВМРО за промени в посока ”президентска република” и ”нова конституция” са чист популизъм

.
адв. Росен Рашков
Изявленията на ВМРО за промени в посока ”президентска република” и ”нова конституция” са чист популизъм. На една партия оказала се извън властта. ”Патриотите” много бързо забравиха, под какъв „гениален“ проект за Конституция се подписаха, заедно с колегите си от ГЕРБ и НФСБ, само преди няколко месеца. И то въпреки клетвите им, че няма да го сторят.

Опитите да се свири на тази „струна“, при масовата умора от партиите, са изключително опасни. Дълбоко се съмнявам, хората да имат дори и най-бегла представа какво значи „президентска република“, като форма на държавно управление.
При нея, президентът има пълната власт за вземане на политически решения. На практика той събира в своята длъжност цели две държавни институции — на държавен глава и глава на правителството.


И тъй като е избиран пряко от народа става освен най-важният орган на изпълнителната власт, на практика фигура не само равна на парламента, но и напълно независима от него. За президентската република като форма на държавно управление е характерно стриктно разделение на властите - парламент и президент. (законодателна и изпълнителна власт). Много съществен момент е, че президентът не е отговорен пред парламента и формира кабинет не чрез НС, а по своя преценка.


Освен САЩ, президентката република е масово възприета в страните от Латинска Америка. За изненада на много хора, в Европа почти няма такива. Единствените изключения са Беларус и Турция – от 2018г. Във Франция, Русия, формата на държавано управление спада към т.нар. полупрезидентска република(както и Австрия, Полша, Литва, Румъния Украйна и др.,), където между другото президентската фигура има още по-голяма власт, защото може да разпуска парламента и въпреки че de jure, той не е глава на правителството, на практика изпълнителната власт е в ръцете му.


При „чистата“ президентска република, макар да държи изпълнителанта власт, да утвърждава законите като ги подписва и да има право да уволни правителството, не може да разпуска парламента. Парламентът пък от своя страна не може да поиска вот на недоверие, нито на правителството, нито на президента.


Не го гледайте само спрямо настоящата ситуация, в която Румен Радев безспорно се радва на популярност и покрепа. А ако президент беше Борисов? Или Иван Гешев, който изведнъж решава, че не иска повече да е главен прокурор, кандидатира се и печели президентските избори?!


Представете си „служебен“ кабинет, но назначен от Борисов или Гешев, който обаче няма да е за два месеца, а за постоянно. Парламентът не може да гласува „вот на недоверие“. Нито към президента, нито към неговото правителство. Дори не може да гласува нови закони, ако Той не ги утвърди.
Само си представете..

 

Адв. Росен Рашков, "Правосъдие за всеки", ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 18| 4729 |12.05.2021 Бойко Рашков: Ревизия вече започна. Към нас такива искания засега няма . 14| 3790 |11.05.2021 Росен Карадимов: Служебният кабинет – много срамежлив опит за първоначална коалиционност . 11| 5610 |07.05.2021 Адв. Росен Рашков: Е, мълчащите агнета проговориха. Пилетата кацнаха . 22| 12551 |07.05.2021 Росен Миленов: Защо примитивен индивид успя единадесет години да бъде на върха на държавата или по-точно нейния гробокопач

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ