Реклама / Ads
4| 2698 |03.08.2023 НОВИНИ

Адвокат Екимджиев за домашното насилие: Къде е законовата защита на човешкото достойнство?

.
Адвокат Екимджиев за домашното насилие: Депутатите ще отбият номера Източник: БНТ
Правят за домашното насилие това, което е най-лесно – на коляно да се увеличат наказанията за телесните повреди, без да има никакви статически данни, че размерът на наказанията е проблемът.
 

Къде е законовата защита на човешкото достойнство? Това попита в ефира на БНТ известният български правозащитник адвокат Михаил Екимджиев.

 

Адвокат Екимджиев даде пример с войната по пътищата – нали вдигнахме наказанията, нещо да се промени? Без превенция, без по-общи политики това не работи, подчерта той.

 

Юристът попита – какво ще стане, ако утре някой "юначен" българин реши да подстриже приятелката си или да я затвори в някое мазе гладна и жадна?

 

А онзи полицай, който правеше еротични снимки на арестуваната протестираща под колоните на Министерския съвет – той ще понесе ли отговорност, попита експертът.

 

Трябва да се наказват белезите от насилие, независимо дали има телесни следи. Това не се разбира – затова не искат да приемат предложения от омбудсмана Диана Ковачева законопроект, по който и аз съм работил, подчерта Екимджиев. 

 

Според Екимджиев, едната хипотеза е, че ако се приеме закон за защита на човешкото достойнство, тогава полицейското насилие ще бъде криминализирано и "някои полицейски началници ще бъдат изкарани от зоната на комфорт". Той напомни някои известни полицейски практики – да те закопчаят с белезници с провесени ръце на решетките.

 

Втората хипотеза според Екимджиев– патриотичните внушения, че мъжът трябва да е господар и това значи, че може да малтретира всеки, който му противоречи.

Екимджиев подчерта, че "сега е моментът достойноството на уязвимите да бъде защитено".

 

Той каза и, че понякога не може да се реагира на популистки искания, дори да са широко подкрепени, но в други случаи общественият гняв е съвсем справедлив – този е такъв. Давате ли си сметка колко време трябва, за да се нанесат 20 разреза с нож?
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2760 |03.08.2023 Депутатите заседават извънредно за промени в НК и Закона за защита от домашното насилие . 5| 2760 |01.08.2023 Адв. Екимджиев: Депутатите да прекратят отпуската си. Трябват спешни промени в НК . 2| 2842 |31.07.2023 Адвокат Рангелов: До 10 години затвор за мъжа, обезобразил момиче с макетен нож . 1| 2869 |31.07.2023 Адвокатът на момичето с 400 шева: Освен телесна повреда, имаме и заплаха за убийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads