Реклама / Ads
13| 6225 |14.03.2020 НОВИНИ

Адв. Екемджиев: Противоконституционна е заповедта с мерки на здравния министър

.
Адвокат Михаил Екимджиев
Заповедта на министъра на здравеопазването от седем точки нямаше никаква пречка да добие формата на закон още във вчерашното заседание на парламента. В настоящия момент тя е откровено противоконституционна
 

Това заяви пред бТВ адвокат Михаил Екимджиев.

 

„Причината е, че здравният министър практически изпълнява ролята на парламента, а само НС може да прецени дали тези мерки са подходящи и разумни за ситуацията. От друга страна, законът за здравето предвижда подобни правомощия на министъра на здравеопазването. Но Конституцията казва, че конкретните ограничаващи мерки се приемат само със закон“, обясни адвокатът.

 

По думите му само законодателят в една правова държава може да определи рамката на ограничителните мерки. „Затова незабавно трябва законодателно те да се регламентират и да дадат рамката. В нея министрите и оперативният щаб да дават совите разпореждания и да я запълват с конкретно съдържание в зависимост от динамиката на развитие на пандемията“, каза още адвокат Екимджиев.

 

Той е на мнение, че едно наказание е ефикасно не тогава, когато е тежко, а когато е неизбежно. 

„Глобите можеха да бъдат много по-малки, затворът – също, но трябва да сме сигурни, че ако някой се отклони от карантина, той ще бъде наказан и това ще действа възпиращо. В момента много хора смятат, че няма да бъдат хванати“, на мнение е Михаил Екимджиев, който също така каза, че подкрепя ограничителните мерки на правителството, макар и да ги смята за малко закъснели.

 

„Крайно време беше, след като на базата на китайския опит се знаеше, че само драстични мерки по ограничаване на социалните контакти могат да бъдат ефикасни, те да бъдат предприети срещу масовата безотговорност, която се демонстрираше в нашето общество“, каза Екимджиев.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5282 |29.11.2019 Радан Кънев: България няма как да ратифицира Истанбулската конвенция, защото е обявена за противоконституционна . 1| 4701 |31.07.2019 Съдът отмени заповедта за спиране на строежа на ”Златен век” . 6| 6228 |20.03.2018 Вътрешният министър не може да изпълни заповедта на Борисов за полицай на всяка дупка . 0| 4334 |06.02.2018 Британски съд ще решава дали да отмени заповедта за арест на Джулиан Асандж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads