Реклама / Ads
7| 7608 |22.11.2020 НОВИНИ

Адвокат Росен Рашков за Фрог: Още днес може да пуснат всички задържани от протеста

.
Росен Рашков
Николай Зехирев е задържан в сградата на 5-то районно управление на МВР. Подготвям искане към дежурен съдия да се произнесе по задържането му. Ако прокуратурата има други искания, може да поиска задържане до 72 часа. Това обясни за Фрог нюз адвокат Росен Рашков, който е поел защита на един от лидерите на протеста- Николай Зехирев, арестуван снощи.
 

Разбира се прокуратурата може да поиска и постоянно задържане. Спрямо всички протестиращи досега, правоохранителните органи повдигат обвинения за хулигански действия по чл.  325 от НК или УБДХ, които след това не издържат в съда.   

 

Защитникът допълни: „Николай е задържан по повод действия на протестиращи около офис на ГЕРБ. Няма яснота дали той е участвал или просто се е намирал в района в качеството си на организатор на протеста.

 

Вчера бях при него. Засега е добре, има вода и храна. Има леко неразположение, вероятно от  стоенето по студа. Има процедура, която позволява още днес да бъде пуснат от ареста, стига съдът да разгледа фактическото му задържане. Ако обвинението не успее да обоснове нуждата от неговия арест, съдът ще го освободи. В момента е важно да се стигне до дежурен съдия.

 

Това е често срещан проблем, много наболял. Конвенцията казва, че всяко лице, което е задържано, има право веднага да поиска от съда да разгледа законосъобразността на неговото задържане. Съдът трябва незабавно да се произнесе по такива дела,  тук, обаче се гледат след месеци“.

 

На въпрос дали е възможно полицията да го освободи още днес, Рашков каза: „Възможно е. 24-те часа на задържане изтичат за него в 10 вечерта. Възможно е дежурният прокурор да вземе отношение по този казус. Не мога да преценя на този етап, но по-скоро е възможно да се случи това, за което вие питате. Ако към него има някакви претенции, те ще са вероятно по Указа за борба с дребното хулиганство. Но това го преценява конкретният дежурен прокурор“.

 

Попитахме колко човека са задържани снощи. Адвокатът уточни: „Доколкото зная са 5-6 човека. Имаше едно момиче от протеста, което още снощи го пуснаха. Има момчета, които не са от групата около Николай. Те обясниха, че са се видели с родителите си и няма да ползват адвокатска защита и очакват да ги пуснат. Дали това ще се случи, не мога да кажа. Според мен може би всички ще бъдат пуснати още днес“.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5114 |17.11.2020 Адвокат: Необходима е широка „АнтиКюлче“ коалиция . 36| 6441 |15.11.2020 Адвокат: В Ковид отделението в Свищов е филм на ужасите . 35| 6190 |14.11.2020 Сачева адвокат на Борисов: Той не цитираше ”Аушвиц”, а изрази радостта от края на карантината си . 2| 4477 |05.11.2020 Адвокати настояват за електронен обмен на документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads