Реклама / Ads
0| 2817 |20.12.2022 НОВИНИ

АЕЖ с призив към депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов и адв. Менко Менков да оттеглят жалбите си срещу автори от BIRD.bg

.
Асоциацията на европейските журналисти - България призовава дапутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов да оттегли своя иск, който е завел срещу журналистите Димитър Стоянов и Ангел Алексиев, които са автори на публикация в сайта BIRD.bg. Депутатът съди двамата както заради тяхна статия на сайта BIRD.bg, така и заради публикация в сайта Народ.бг, с който двамата не е известно да имат нещо общо. От исковата молба изглежда, че Народ.бг е препечатал разследване на BIRD.bg, като е добавил свое заглавие.

Сайтът Народ.бг е препечатал разследване на BIRD.bg, като е добавил свое заглавие, което гаси: именно: “СЪД и ЗАТВОР! Лъчо Мозъка прибрал подкуп от 1.6 милиона долара в акции (ВИЖТЕ от кого и защо в СХЕМАТА е намесен ВОЛЕН СИДЕРОВ)”.

 

АЕЖ - България се обръща и към ръководството на политическа партия ГЕРБ-СДС. Асоциацията предупреждение, че политическата отговорност за неправомерни действия на нейните депутати срещу представители на медиите, се носи от цялата политическа формация.

 

Вместо от юридическите лица зад двата сайта, народният представител Иванов е решил да търси отговорност от авторите на статията. Тази практика е една от характеристиките на делата, които не преследват легитимен интерес, а целят ограничаване на публичното участие (SLAPP).

 

При тях, вместо страната, която твърди, че е засегната да потърси отговорност от медията, тя атакува журналистите.

 

Това би могло да има смразяващ ефект, както за въпросните журналисти, които са заплашени от санкции, надвишаващи значително доходите им, така и върху техни колеги, които могат да прибегнат до автоцензура.

 

Асоциацията на европейските журналисти призовава народния представител Лъчезар Иванов да оттегли иска срещу двамата Стоянов и Алексиев.

 

Ето пълния текст на позицията на Асоциацията на европейските журналисти - България:

 

Народният представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов е завел иск срещу Димитър Стоянов и Ангел Алексиев, автори на публикация в сайта  BIRD.bg. Иванов съди двамата както заради тяхна статия на сайта BIRD.bg, така и заради публикация в сайта Народ.бг, с който двамата не е известно да имат нещо общо. От исковата молба изглежда, че Народ.бг е препечатал разследване на BIRD.bg, като е добавил свое заглавие, а именно: “СЪД и ЗАТВОР! Лъчо Мозъка прибрал подкуп от $1,6 милиона в акции (ВИЖТЕ от кого и защо в СХЕМАТА е намесен ВОЛЕН СИДЕРОВ)”.

 

Вместо от юридическите лица зад двата сайта, народният представител е решил да търси отговорност от авторите на статията. Тази практика е една от характеристиките на делата, които не преследват легитимен интерес, а целят ограничаване на публичното участие (SLAPP). При тях, вместо страната, която твърди, че е засегната да потърси отговорност от медията, тя атакува журналистите. Това би могло да има смразяващ ефект, както за въпросните журналисти, които са заплашени от санкции, надвишаващи значително доходите им, така и върху техни колеги, които да прибегнат до автоцензура.

По тази причина Асоциацията на европейските журналисти призовава народния представител Лъчезар Иванов да оттегли иска срещу двамата Стоянов и Алексиев. АЕЖ се обръща и към ръководството на политическа партия ГЕРБ с предупреждение, че политическата отговорност за неправомерни действия на нейни депутати срещу представители на медиите се носи от цялата политическа формация.


Дело за клевета срещу Димитър Стоянов и неговия колега от BIRD.bg Атанас Чобанов води и адвокат Менко Менков, който често представлява лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов. Искът на Менков е свързан със статия, посветена на офшорна фирма, на която той е бил собственик и която впоследствие е прехвърлил на чужд гражданин. Името на дружеството и на Менков излизат в голямото разследване на международен консорциум от медии, наречено “Досиетата Пандора”. Адвокатът не е отрича изложените обстоятелства, че е бил собственик на дружество, което е прехвърлил, но има претенции за начина, по който тези обстоятелства са коментирани от журналистите. Според него “позорящо е обстоятелството, че за един адвокат може да е притеснителен фактът, че е вписан като официален собственик на офшорно дружество”. Друго позорящо според ищеца обстоятелство е, “един успешен адвокат (…) да „държи“ офшорни компании вместо лица, които представлява и по този начин да прикрива действителните собственици на дадено дружество. 

 

Подобно на Лъчезар Иванов, адв. Менков не съди медията, а настоява журналистите да му платят солидарно частичен иск от 30 000 лева от общо 100 000 лева. Както бе посочено, делата срещу журналисти, а не срещу юридически лица, са една от характеристиките на SLAPP. АЕЖ се обръща към адвокат Менков с призив да оттегли иска си, а също и към политиците, които той представлява, с предупреждение, че ако адвокатът, на когото разчитат, води необосновани дела срещу журналисти, това би могло да рефлектира и върху политическото доверие в самите тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2728 |19.12.2022 ”Екзакта”: ГЕРБ-СДС 25,2% подкрепа, а ПП - 19%, ако изборите бяха днес . 0| 2725 |16.12.2022 Иван Таков: ГЕРБ-СДС и ДБ наказват софиянци на социално-икономически принцип с приетата Наредба за зони с ниски емисии . 1| 2592 |14.12.2022 Андрей Гюров: Ние влязохме в политиката, за да разградим модела ГЕРБ-СДС . 1| 2639 |12.12.2022 Президентът ще приеме кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads