Реклама / Ads
3| 3764 |21.09.2021 НОВИНИ

АИКБ настоява за преразпределение на очаквани свръхпечалби на АЕЦ ”Козлодуй”

.
С евентуално преразпределение на очакваните свръхпечалби на производители на електроенергия в страната да се подкрепи индустрията, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). От организацията посочват в отворено писмо, изпратено до служебното правителство и председателя на енергийния регулатор, че следващите шест месеца ще са критични за икономиката на страната.

Те посочват, че цената на електроенергията расте през последните месеци и е средно с над 140 лева за мегаватчас спрямо определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена за регулирания пазар, тоест за домакинствата в страната, пише Investor.bg.

 

От работодателската организация изчисляват, че за да се доближи индустрията до ценовите равнища на битовия сегмент на енергийния пазар държавата трябва да изплати помощ в размер на 70 лева за мегаватчас, което означава общо около 840 млн. лева за следващите шест месеца.

 

Индустрията в страната ще потреби около 12 тераватчаса електроенергия, без нужната електроенергия за технологични разходи, която влиза в цената за мрежови услуги, припомнят от АИКБ.

 

Организацията посочва, че нужните средства могат да бъдат намерени в свръхпечалбите, които ще реализира АЕЦ "Козлодуй" през следващите месеци. Според разчетите на експертите те ще бъдат в размер на над 1,31 млрд. лева. Прогнозата е на базата на очакваното производство на ядрената централа в последното тримесечие на 2021 година и първото на 2022 година, което ще възлезе на 8,3 тераватчаса. От тях 6,43 тераватчаса са предназначени за свободния пазар, където цените са значително над производствените разходи на централата.

От АИКБ смятат, че АЕЦ "Козлодуй" може да направи междинно плащане на дивидент към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и така да има техническа обосновка за събирането на сумите. Представителите на бизнеса пък могат да получат държавната подкрепа чрез Националната агенция по приходите (НАП), представяйки документ за направени разходи за електроенергия.

 

Преди дни служебният министър на енергетиката Андрей Живков имаше среща с представители на бизнеса, КЕВР и други енергийни институции в страната. На нея бяха обсъдени мерки за подкрепа на индустрията заради поскъпването на енергийните ресурси. Тогава Живков отказа да коментира конкретни действия с мотива, че тепърва ще очаква представителите на бизнеса да представят свои идеи.

 

За преразпределение на очаквани свръхпечалби заговори и испанският премиер Педро Санчес. Той беше категоричен, че няма да позволи енергийните компании да се възползват от ситуацията на пазара и да трупат неочаквани печалби на гърба на потребителите.

 

Но пък много анализатори са на мнение, че това съвсем не е така, защото производителите, особено ядрените централи, продават своето производство по дългосрочни договори и с фиксирани цени. Според анализи отнемането на генерираните приходи може да окаже негативно влияние и върху плановете за намаляване на въглеродния отпечатък, който енергийният сектор трябва да направи във връзка с плановете на ЕС за климата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2837 |19.09.2021 Васил Велев, АИКБ: Бизнес средата у нас се влоши . 3| 2729 |10.09.2021 Румен Гечев, БСП: Ще продължаваме да настояваме за помощ за майки с деца . 2| 3603 |08.09.2021 Галин Стоев: Надявам се обществото да настоява за отговори за снимки, кюлчета и безстопанственото управление на държавата . 2| 2996 |05.09.2021 България настоява за гарантиране на конституционните права на гражданите с българско самосъзнание в РСМ
Реклама / Ads