Реклама / Ads

 

2| 2611 |05.09.2021 НОВИНИ

България настоява за гарантиране на конституционните права на гражданите с българско самосъзнание в РСМ

.
Източник: БГНЕС
Позицията на България по темата за спазването на правата на българските граждани и гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония е многократно заявявана. Това съобщиха от Министерството на външните работи във връзка с изявление от 3 септември на министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, касаещо правата на българите в югозападната ни съседка.

Известни са проблемите, с които българите са се сблъсквали в миналото и за съжаление продължават да се сблъскват и до днес: репресии, слово на омраза и неравноправно третиране единствено и само заради изразяване на българското си самосъзнание, съобщават още от МВнР.

 

Продължаващата практика на поддържане на предразсъдъци и негативни стереотипи спрямо България и българския народ, включително чрез медии, учебници и паметници, както и посегателства срещу български национални символи и паметни плочи, допринасят допълнително за създаването на негативни нагласи и неблагоприятна среда за гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония, категорични са от Министерството на външните работи.

 

Република България настоява за ясна и категорична позиция от властите в Република Северна Македония за предприемане на конкретни действия за изграждане на интегрирано общество, основано на върховенство на правото и защита на правата на човека. Гарантирането на конституционните права на гражданите с българско самосъзнание наравно с всички останали граждани на Република Северна Македония, без дискриминация, би решило редица въпроси от екзистенциален характер за тях.

 

Значението на поддържането на добросъседски отношения и по-специално стриктното прилагане, добросъвестно, на двустранните договори с държавите-членки на ЕС беше подчертано от Съвета на ЕС многократно, припомнят от МВнР. Изпълнението на буквата и духа от страна на Република Северна Македония на сключения през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, е от ключово значение и остава предпоставка за напредък в процеса на присъединяване на страната към ЕС.

 

България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаване на необходимите условия за свободна самоидентификация на гражданите с българско самосъзнание.​

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 21| 2844 |05.09.2021 ARD: В никоя друга страна от ЕС не са имунизирани толкова малко хора, колкото в България . 4| 2790 |04.09.2021 Атанас Зафиров: Трябва да се правят компромиси, за да се спасява България . 10| 2588 |04.09.2021 НСИ: България се е ”стопила” с 35 000 души за 2020 г. . 10| 2540 |03.09.2021 Слави Трифонов: Заплахите за убийство са нещо нормално в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ