Реклама / Ads
10| 4746 |25.07.2021 НОВИНИ

Акад. Петрунов: Неприемливо е лекар да казва, че ще се имунизира само под дулото на пистолета

.
Акад. Богдан Петрунов Източник: стопкадър, БНТ
За мен е неприемливо лекар да излиза по медиите и да казва, че ще се имунизира само под дулото на пистолета. За това се възмути пред Българската национална телевизия имунологът акад. Богдан Петрунов, визирайки доц. Атанас Мангъров.
 

„Да гледаме към Европа, трябва много сериозно да се отнесем към факта, че заразените с делта варианта на коронавируса се увеличават. Епидемията, новата вълна е предстояща, независимо дали ще е август или септември. Въпросът с ваксините не е някакъв каприз. Ваксините спасяват от мутацията на вируса“, коментира той.  

 

„Идва и нов бразилски вариант. Никой не може да каже колко ще са вариантите. вероятно подобно на грипа ще трябва да се ваксинираме всяка година. Преди 10 дни центърът за контрол на заболяванията в САЩ излезе с данни, че 99 процента от починалите не са били имунизирани. Нищо друго не може да се направи освен масова имунизация“, категоричен бе имунологът.

 

Той отчете, че не повече от 12 до 15% са ваксинираните с две дози. Според него по отношение на лекари, пожарникари задължително трябва да бъдат имунизирани.

 

„Въпросът за ваксинацията е въпрос на общественото здраве, не само на личното“, каза акад. Петрунов. За него е неприемливо държавата да раздава пари или кебапчета, за да се ваксинира човек.

 

Сериозен проблем според акад. Петрунов е фактът, че ще бъдем принудени да изхвърлим част от ваксините.

 

По думите на специалистът е възможно с Pfizer да бъдат имунизирани бременни кърмачки. „Може да се ваксинират и деца над 12 г. с всичките 4 вида ваксини“, каза още той и добави, че засега няма никакви данни, че ваксината предизвиква рак.

 

„Осем милиона души в 92 страни са участвали в проучване, което показва, че маските предпазват от вируса“, допълни акад. Петрунов.

 

Според него мерките, които се взимат, трябва да продължат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3388 |26.05.2021 НС на БСП: Изказването на Георги Ушев е напълно неприемливо . 4| 2996 |18.04.2021 Акад. Петрунов: Изменчивостта на вируса е тревожна, възможна е четвърта вълна . 2| 3169 |14.04.2021 Акад. Дроздстой Стоянов: Трябва да се положат усилия към завръщане към цивилизационната норма на свободния човек . 11| 3818 |12.04.2021 Акад. Богдан Петрунов: Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads