Реклама / Ads
5| 3148 |08.09.2021 НОВИНИ

Акад. Петрунов: Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима

.
Aкад. Богдан Петрунов
Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима, но без да се бърза. 8-10 месеца след преболедуване или ваксиниране, спокойно може да се направи бустерна доза. Това коментира в ”Денят започва” по БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.
 

Няма официална промяна в характеристиките на ваксините, но се очаква да бъде променено и се очаква да бъде възможно поставянето на трета доза с друг вид ваксина, обясни той.

 

Очевидно, не се спазват мерките, които да доведат до ограничаването на делта варианта. Ваксинацията не е масова, според мен е отчайващо слаба, ние сме на последно място в Европа, подчерта акад. Петрунов.


Той обясни, че сред заразените започват да преобладават все повече по-млади хора и дори пеленачета се разболяват. По думите му, тревожното е, че делта вариантът се прекарва и безсимптомно, а дори при по-леки симптоми хората не се обръщат към лекар и по този начин разпространяването на заразата продължава.

 

Миналата година с първите варианти на COVID-19 имаше смущения във вкуса, в обонянието, сега не се забелязва това нещо, допълни още акад. Петрунов.

 

Много бързо се развива инфекцията при делта варианта и ние го виждаме - увеличава се броят на заразените, на болните в болнични заведения и на смъртните случаи.

 

Той коментира и т.нар. вариант ковид ню в Колумбия - още нищо не се знае за него, тепърва се изучава, няма достатъчно данни, те само са доказани, но е трудно да се каже каква тежест на заболяването причиняват.

 

Ефектът на съществуващите сега ваксини по отношение на съществуващите варианти е много добър - не по-малко от 70% до 90% успеваемост и ефективност на ваксините, категоричен е акад. Петрунов.

 

Ваксината предпазва да не се разболеем или да прекараме по-леко болестта, обясни той.


10-12% е имунитетът след преболедуване. Иминунитетът, който създават ваксините е по-специфичен, антителата след ваксинация са много по-ефективни, много по-качествани, каза акад. Петрунов.

 

Няма никаква връзка между грипната и коронавирусната епидемия и затова задължително да си поставим противогрипна ваксина, както досега, обясни още акад. Петрунов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3299 |07.09.2021 Министър Кацаров: Няма да има пари за медиците без актуализация на бюджета . 13| 8702 |07.09.2021 Илиян Василев: ИТН нямат друга задача, освен да рушат протеста, да го обезсилват и да интриганстват . 7| 3255 |07.09.2021 Ангелов отвърна на Кацаров: Днешната атака е опит за сплашване. Няма да ми запушите устата! . 12| 3298 |07.09.2021 ГЕРБ няма да взимат страна в скандала „500К“. Щели да търсят истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads