Реклама / Ads
4| 3007 |18.04.2021 НОВИНИ

Акад. Петрунов: Изменчивостта на вируса е тревожна, възможна е четвърта вълна

.
Акад. Богдан Петрунов Източник: стопкадър, Нова телевизия
Не бихме могли да го постигнем сериозен колективен имунитет при този темп на имунизация. Сега все повече се смята, че трябва 90 на 100 от населението да е ваксинирано или преминало през заболяването. Това заяви пред Нова телевизия алергологът акад. Богдан Петрунов. По дутите му до края на годината у нас трудно може да се говори за колективен имунитет.
 

Той обърна внимание на възможността и за четвърта вълна на COVID-19 заради голямата изменчивост на вируса. Алергологът допуска, че ще има постоянно разработване на нови ваксини по подобие на грипните. Акад. Петрунов напомни, че вече има южноафрикански, берлински, румънски и други варианти на коронавируса. Според него някои от тях ще изчезнат, но други може да се окажат дори по-сериозни.

 

Проф. Петрунов обърна внимание на информацията от здравните власти, че е възможно да има и нов вариант, засечен при две жени от Северна България.

 

„Нас трябва да ни тревожи изменчивостта на вируса. Той мутира постоянно. Някои от вариантите могат да продължат да съществуват по-дълго и да са сериозен проблем“, отбеляза академикът.

 

Алергологът каза още, че някои от компаниите вече разработват трета доза на ваксината, която да се поставя през ноември, например. Той обясни, че не препоръчва смесването на иРНК ваксина с векторна, защото няма категорични данни за безопасността. По думите му хората, сложили първа игла на „АстраЗенека“, спокойно могат да си сложат и втора. Специалистът смята, че неправилно се тълкува становището на ЕМА относно появата на тромби.

 

„В текста от ЕМА става въпрос за вероятна реакция, която не е доказана“, отбеляза той и добави, че образуването на тромби са рядкост. Тромбемболия обаче се среща често при заболяване с коронавирус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3181 |14.04.2021 Акад. Дроздстой Стоянов: Трябва да се положат усилия към завръщане към цивилизационната норма на свободния човек . 11| 3851 |12.04.2021 Акад. Богдан Петрунов: Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец . 12| 4307 |07.03.2021 Акад. Петрунов: Ако вирусът продължава развитието си, ще се ваксинираме всяка година . 6| 4041 |03.01.2021 Акад. Богдан Петрунов: Няма основания за притеснения от отварянето на училищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads