Реклама / Ads
0| 2754 |30.03.2022 НОВИНИ

АКФ установи нарушения за трасето до “Порт Доган“

.
Ахмед Доган
Груби законови нарушения откри Антикорупционният фонд при удълбочаването на Варненското езеро. Работата по водното трасе започна преди две години, след като в района като инвеститор (портът в село Езерево и ТЕЦ ”Варна”) се появи Ахмед Доган.
 

Фондът твърди, че Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е нарушило Закона за обществените поръчки, възлагайки „ин хаус“ процедура за удълбочаване на държавното дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ). Било е ясно, че дружеството няма капацитет да извърши подобни услуги, а и предметът му на дейност е съвсем различен. В последствие в нарушение на закона ТСВ превъзлага дейността на частни изпълнители - консорциума „ЕС Билд“.

 

Договорът с него е за 393 млн. лв., от които до момента са платени почти 370 млн. ТСВ сключва договори и с други изпълнители на стойност 43 млн. лв. Но вместо от „ЕС Билд“, в крайна сметка дейността във Варненското пристанище е извършена от специализирани руски кораби дълбачки, собственост на компанията "Гидрострой", регистрирана в Калининград. Липсва публична информация за договора, сключен между ТСВ  и „ЕС Билд“, както и за договора между „ЕС Билд“ и „Гидрострой“, твърди Антиикорупционният фонд. Нещо повече - 100 % държавното ТСВ отказва информация за тези договори дори на принципала си – министъра на транспорта.

 

„За да е законосъобразно ин хаус възлагането, е било необходимо ТСВ доказано да разполага с необходимите ресурси и капацитет за изпълнение на възложените му дейности. При ин хаус възлагане законът не предвижда възможност за превъзлагане на дейността (изцяло или частично) на други изпълнители“, коментира Даниела Пенева, правен експерт в Антикорупционния фонд. „В нарушение на закона възложената на ТСВ дейност е превъзложена, при това многократно, и изпълнителят по договорите практически е заменен, поради което възникват основателни съмнения за законосъобразността на възлагането, изпълнението и контрола“, смята тя. И ТСВ ЕАД на свой ред нарушава Закона за обществените поръчки, като сключва договор с консорциума „ЕС Билд“, отново без да организира обществена поръчка, а чрез „прилагане на вътрешни правила“ и избор на изпълнител от специално изготвен за целта списък.

 
По случая са сезирани министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Народното събрание. Реално казусът отдавна е при тях, след като няколко пъти Рашков бе питан за удълбочаването в рамките на парламентарния контрол. За развитие по случая досега не е съобщил. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3198 |30.03.2022 Антикорупционният фонд сезира Рашков за нарушения „ин-хаус“ във варненското пристанище . 0| 3034 |22.03.2022 Горските откриха 124 нарушения при масирана проверка . 0| 3188 |18.03.2022 Биляна Петрова изброи нарушенията при ареста й с Иванчева . 0| 2927 |13.03.2022 Петър Витанов: Мирът няма да се установи със самолети, а с активни политически действия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads