Реклама / Ads
4| 4973 |19.12.2023 НОВИНИ

Ако главният прокурор вече е паднал, нека не го ритаме. Сглобката се пропука за съдебната реформа в Конституцията?

.
Продължава прекрояването на конституцията на второ четене. След 30-минутна почивка депутатите се захванаха с промените в основния закон, които касаят съдебната система. Бе взето решение изрично да се запише, че носител на съдебната власт е съдът, а прокуратурата е следствие от нея. Според Никола Минчев с изричното разграничаване на съда и прокуратурата и закрепването му на конституционно ниво обосновава и различния подход при структурирането на кадровите органи.
 

Дебатът за главния прокурор

 

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков поиска отделно да се гласува текстът за разследването на главния прокурор. Според него по време на общественото обсъждане е било изразено притеснението, че в основния закон ще се запише, че главният прокурор може да извършва престъпление. 

“Цялата тази теза за всевластието на главния прокурор на практика спря да съществува след гласуването, което ще извършим сега. Вече не е ясно какви престъпления би могъл да извършва при тази ситуация. Единственият аргумент, който може да бъде издигнат, е че наши партньори биха искали да видят този текст в конституцията. Аз мисля, че те не искат българската държава да унижава себе си. От тук нататък той може да бъде разследвани обвинение да му бъде повдигано от всеки прокурор. Молбата ми е да го гласуваме отделно или ще гласувам против”, обясни Чолаков. 

 

Според Никола Минчев текстът е предвиден в конституцията не защото външните партньори или някой друг иска да го види там, а за да даде конституционна опора за механизма за разследване на главния прокурор. 

 

“По него има висящо дело в КС. Искаме да му дадем и конституционна опора, която да даде правната сигурност, че този механизъм ще продължи да съществува”, обясни Минчев. 

 

“Нали си давате сметка какво казахте в момента? Понеже приехме в НПК един механизъм, в чиято конституционна съобразност се съмняваме, нека санираме евентуалната грешка като го закрепим на конституционно ниво и да не бъде отменено. Дори да бъде отменен, от тук нататък са открити всички възможности за разследване на главния прокурор, защото тази фигура вече не е онова, което беше. Ако искате го подкрепете. За мен има два аспекта - безсмислието вече на тази разпоредба, уважението към българската държавност и ако приемем, че фигурата на главния прокурор е вече паднала, нека не я ритаме”, обясни Чолаков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7071 |19.12.2023 Текат последните дни за по-евтино купуване на стаж за пенсия . 1| 3768 |19.12.2023 Проф. Илко Гетов: Ненужната употреба на антибиотици е бомба със закъснител . 2| 3951 |19.12.2023 Селин Дион губи контрол над мускулите си . 11| 3827 |19.12.2023 Орбан няма да ни спре за Шенген. Борисов му казал, че сме махнали таксата за внос на руски газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads