Реклама / Ads
5| 10030 |05.12.2023 НОВИНИ

Ако нещо бутне сглобката, то това ще са назначенията

.
Източник: БГНЕС
Власт не се взима лесно, но пък за сметка на това още по-трудно се дава. Това личи от изнервените действия на ГЕРБ всеки път, когато стане напрежение в управляващото мнозинство с ПП-ДБ. Назначенията и оставките в Здравната каса, уволненията в бордовете на дружествата от ДКК и други държавни структури, смяната на зам.-министри от Денков – почти всички скандали в сглобката са заради назначения. И това е напълно обяснимо и логично.
 

15 години ГЕРБ изграждат и овладяват структури, инсталират „свои хора“ по ключови места, почти цялата администрация на правителството е с техни стари кадри. Хората са най-важната брънка в паяжината на ГЕРБ, защото именно хора правят схемите, хора отклоняват държавните средства към черните каси на партията, хора разпределят поръчки, хора саботират постоянно чуждата власт с бездействие, бавене, течове на документация и умишлени грешки.


Всяка нова власт, която иска нещо да разбута и промени в статуквото на ГЕРБ, среща огромна съпротива именно от тези хора, а в момента и от новите „назначения“, договорени с кръв, пот и заплахи за бутане на правителството. ГЕРБ като че ли приемат за даденост вечно да кадруват в държавата, особено след като Борисов сключи сделка с президента Радев. Припомняме, че по време на служебните кабинети кадрите на ГЕРБ се върнаха триумфално в администрацията след временното прочистване по време на краткото управление на Кирил Петков. И борбата до ротацията ще е да не пада косъм от главите на удобните инсталирани чиновници, които да обслужват интересите на ГЕРБ, докато уж работят за управлението на ПП-ДБ.


Всички политически атаки на депутатите на ГЕРБ и лично на Борисов към кабинета на Денков са насочени само и единствено към министрите, които са свързани с ПП-ДБ. И всеки път, когато се случи някое изненадващо назначение и уволнение на кадри на ГЕРБ, с което очевидно Борисов не е съгласен, започват скандалите, нападките и тайните сценарии за бутане на кабинета, независимо от обещанието към Мария Габриел да стане премиер. Защото за какво им е на ГЕРБ премиер, ако на втория фронт нямат свои хора, които да въртят всички схеми?


Най-радикалните, но и откровено наивни фенове на ПП-ДБ още не разбират как се води политика, която може да донесе повече от 5% електорат. Именно от средите на умнокрасивите поддръжници на Промяната най-яростно критикуват своите любимци, от които очакват с 63 депутати да прекроят държавата, да назначат навсякъде свои хора, да се репчат на ГЕРБ и ДПС всеки ден и накрая да се поздравят с феноменални успехи, че и Конституция, че и назначения в регулаторите. Е, няма как да стане. Промяната винаги се прави отвътре навън, през хората, през „назначенията и постовете» – и става бавно.


Премиерът Денков очевидно е най-умен от всички. Затова още в самото начало поиска черно на бяло да се разпише как се взимат решения в сглобката. Знае, че не може да смени министър без волята на парламента, затова и не иска оставките на очевидните издънки в кабинета, като Александър Йоловски на електронното управление и Калин Стоянов на МВР. Но явно достатъчно вбесява Борисов с решения, които може да взима в съгласие само с Мария Габриел, без да зависи от волята на цялата сглобка. Впрочем, разбирателството между двамата вероятно най-силно дразни Бойко Борисов. Поредното изпитание пред правителството са обещаните от министъра на икономиката промени в Комисията за защита на потребителите – по-малък регулатор, но за сметка на това една от най-явните и безпардонни бухалки, обезпечена с кадри на ГЕРБ и президента. Ако пак се заговори за бутане на правителството тези дни, търсете разковничето там.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4371 |05.12.2023 Изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста си . 1| 4278 |05.12.2023 Дронове и снайперисти ще пазят Ердоган в Гърция . 0| 4104 |05.12.2023 Променят помощите за някои пенсионери - военни, военноинвалиди, участници в мисии . 8| 6707 |05.12.2023 Асен Василев за продажбата на "Лукойл": Радвам се, че потвърдиха нашата информация, няма да има криза за горива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads