Реклама / Ads
0| 2821 |31.10.2022 НОВИНИ

Акции по почистване на плажа ”Аспарухово” и мултимедийни презентации в деня на Черно море

.
Един от Фаровете на Бургас, част от Черно море Източник: Ирина Тодорова
Акции по почистване на плажа край ”Аспарухово” бяха организирани в международния ден на Черно море. Излаз на Черно море имат шест държави - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция, Украйна. За България, както и за Грузия, Румъния и Украйна то е единственият излаз на море.
 

На този ден през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. През 1996 година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни.

 

По случай празкина на Черно море бе почистен от отпадъци плаж „Аспарухово“ край Варна. В мероприятието се включиха експерти от Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР), от Института по Океанология (ИО-БАН), Регионалната инспекция по околна среда и води - Варна и Регионална лаборатория - Варна.

 

Специално за събитието е предвидено и мултимедийни презентации на лектори от БДЧР и ИО-БАН пред участници в почистването.

 

Излаз на Черно море имат шест държави с крайбрежна ивица. Това са: България с 378 км; Грузия – 310 км; Румъния – 225 км; Русия – 800 км, вкл. Азовско море; Турция – 1329 км; Украйна – 2782 км, вкл. Азовско море.

 

За България, Грузия, Румъния и Украйна черноморската зона е единственият излаз на море.

 

Площта на Черно море е 436 402 кв. км. Максималната му дълбочина е 2245 м, установена южно от Кримския полуостров, а средната е 1253 м.

 

По своето разположение на прехода между Европа и Азия, Черно море е типично вътрешноконтинетално море. Простира се между младите гънки на Стара планина и Кавказ. В древността Черно море е наричано Понтос Аксинос, Евксински Понт. През Черно море минава едно от разклоненията на средновековния Път на коприната, свързващо Европа през Кавказкия регион и Централна Азия с Китай.

 

Днес по това направление минава трасето на трансконтиненталния транспортен коридор TRACECA (TRAnsport Corridor Europe Caucassus Asia, Транспортен коридор Европа – Кавказ – Азия).

 

Характерна особеност на Черно море е наличието на сероводород в концентрация 11 – 14 мл/л на дълбочина от 120 – 150 м до дъното, което прави невъзможно съществуването на организми, с изключение на някои видове анаеробни бактерии под тази граница.

 

Освен с красотата си Черно море е и дом за много животински и растителни видове. В него обитават около 2000 вида животни и около 1000 вида растения. 

 

В Международния ден на Черно море е важно да си припомним, че то е част както от нашата, така и от световната природа. Затова е необходимо да го запазим и за бъдещите поколения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2795 |21.10.2022 Първи реакции след избора на председател на НС . 0| 2748 |30.09.2022 Полицeйски акции за купуване на гласове, има задържани . 0| 2730 |29.09.2022 Полицейски акции в няколко региона заради купуване на гласове . 0| 2614 |23.09.2022 Равносметка: 24-ма задържани при множество полицейски акции срещу купуване на гласове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads