Реклама / Ads
1| 2380 |20.09.2024 НОВИНИ

Акция в Карлово - обвинения в тежки престъпления заради притежание на америций. Има ли връзка с пейджърите на Хизбула?

.
Снимката е илюстративна
В къща на централната улица "Генерал Карцов" в Карлово Вчера по обед са нахлули служител и на ДАНС, прокуратурата и полицията, предаде bTV. Предполага се, че това е един от двата адреса, на които е открито силно радиоактивно вещещество.
 

Сградата се намира на метри от районното полицейско управление. В нея има затворена заложна къща и апартаменти. Проверяващите вчера са претърсили гараж, таванското помещение и други жилища.





По-рано днес беше съобщено, че голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и Държавна агенция „Национална сигурност".
 

Металът е вид изотоп, който се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение.

 

Двама са задържани след откриването на плочки с йонизиращо лъчение на изотопа америций край Пловдив и Карлово. Това обявиха на брифинг от Окръжната прокуратура на Пловдив след това.

 

Те са с обвинения за тежки умишлени престъпления, които предвиждат до 5 години затвор.

 

80 броя са намерените плочки. Те са открити в къщи и коли край Пловдив и Карлово.

 

Били са подготвени за продажба, като за плочка е било предвидено да се взима 5000 евро.

 
Арестуваните са над 60-годишни и имат търговски дружества и са от Пловдив. Предполага се че са търсили купувач, затова са и били изнесени от мястото, на което са съхранявани, казаха от Окръжната прокуратура. 

 

Общо трима мъже са претърсени и задържани, като намерените плочки с йонизиращо лъчение са опасни и вече са предадени за съхранение. Ще им бъде направена експертиза, уточниха от Окръжната прокуратура.  

 

Унгарско издание намеси страната ни в случая със смъртоносните експлозии на пейджъри в Ливан. Според медията Telex фирма, регистрирана у нас, собственост на норвежец, е снабдила групировката Хизбула с устройствата.

 

Две фирми са посочени във връзка с производството или доставката на пейджъри за групировката Хизбула. Едното дружество е унгарско, а другото българско. Според унгарските власти фирмата, регистрирана в Будапеща, е дружество-посредник.

 

Според разследване на „Ню Йорк Таймс“ цялата акция е организирана от израелските тайни служби чрез система от кухи фирми в Европа.





Журналистически материал в унгарския сайт Telex твърди, че терористичната организация Хизбула се е снабдила с пейджърите с помощта на компания, регистрирана в България. Конкретика липсва. Журналистът се позовава на източници на медията.

 

Българската фирма „Норта Глобъл“, посочена в статията, е регистрирана през 2022 г., собственост на норвежеца Ринсън Хосе, показва справка в търговския регистър, пише bTV.

 

На един адрес са регистрирани 196 фирми, включително и „Норта Глобъл“. Предметът на дейност на фирмата е „Технологично управление на проекти“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2630 |20.09.2024 Хизбула изстреля 140 ракети по Северен Израел . 2| 13769 |20.09.2024 Съдът на ЕС стартира производство за освобождаването на Андрей Гюров . 11| 4681 |20.09.2024 Гърмящи пейджъри през България? Щяха да са още на буферен паркинг. Бойко, Биби и Виктор . 1| 2347 |20.09.2024 Жена осакатена след тричасов побой от ревност, насилникът задържан едва три дни по-късно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads