Реклама / Ads
0| 2986 |12.04.2022 НОВИНИ

Албин Курти: Сърбия се въоръжава от страх, че ще остане сама, когато вече няма да може да седи на няколко стола

.
Албен Курти Източник: БГНЕС
Постоянното въоръжаване на Сърбия се дължи на страха й, че ще остане сама, когато стане ясно, че вече няма да може да седи на няколко стола. Това каза косовският премиер Албин Курти.
 

„Косово е загрижено и предпазливо относно продължаващото въоръжаване на Сърбия с ракетни системи и други оръжия от Китай и Русия“, каза още той, цитиран от БГНЕС.

 

„Знаем, че те имат 42 военни бази на границата с Косово, която е дълга 178 км, но въпреки това не се страхуваме, защото въпреки че не сме в НАТО, НАТО е с нас и вярвам, че територията, държавата и гражданите са в безопасност. Докато Сърбия изглежда е в паника, виждайки, че не може да седи на три стола едновременно“, каза Курти на пресконференция днес.

 

Според него обаче въоръжението на Сърбия не е безопасно за региона.

 

„Сърбия се опитва да се подсили, защото може да остане сама. Но постоянното й въоръжаване не е безопасно за региона и Република Косово“, отбеляза Курти.

 

Преди ден агенция Блумбърг съобщи, че Сърбия води преговори с Франция за закупуване на най-малко 12 нови изтребителя Рафал, а също и преговаря с друга държава за закупуването на 12 употребявани Рафал.

 

„Други подобрения в областта на отбраната биха могли да включват добавянето на отделна ескадрила, за което Сърбия води преговори с три други държави", каза президентът Александър Вучич. Сърбия също така се стреми да закупи произведени в Турция бойни дронове „Байрактар“, каза той.

 

Сърбия също получи усъвършенствана китайска зенитно-ракетна система с доставка този уикенд. Шест китайски военнотранспортни самолета Y-20 са кацнали в Белград в събота, носещи ракетната система HQ-22 за сръбската армия. Сърбия ще бъде първата страна в Европа с китайски ракети.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3736 |08.04.2022 Вучич се оправда за вота в ООН в полза на Русия: Изнудват Сърбия, не мен . 0| 3039 |06.04.2022 Вучич увери Путин, че Сърбия остава приятел на Русия . 0| 5645 |04.04.2022 Асен Агов: Сърбия поставя България на течение, представете си, че Созопол стане Буча!? . 0| 3057 |23.03.2022 Караджов: Инвестираме близо 70 млн. евро за развитие на пограничните ни райони със Сърбия и РСМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads