Реклама / Ads
0| 3084 |23.03.2022 НОВИНИ

Караджов: Инвестираме близо 70 млн. евро за развитие на пограничните ни райони със Сърбия и РСМ

.
Източник: МРРБ
Близо 70 млн. евро ще бъдат инвестирани до 2027 г. за развитие на пограничните региони на България с Република Северна Македония и Сърбия по европейските програми за трансгранично сътрудничество. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред парламентарната комисия по политиките за българите извън страната.
 

В заседанието по покана на народните представители участваха заместник-министър Деляна Иванова и Десислава Георгиева – директор на дирекция "Управление на териториалното сътрудничество" (УТС) в МРРБ. Вицепремиерът подчерта, че в граничните региони на западните ни съседки живеят много наши сънародници, които се възползват директно и индиректно от този вид инвестиции.

 

„България има ангажимент да подкрепя значимите по численост български общности зад граница. През годините не беше направено достатъчно по изграждането на ефективна комплексна, дългосрочна и интегрирана държавна политика за българите в чужбина. Това ни мотивира още повече да работим за постигане на реални резултати“, подчерта министър Караджов. По думите му програмите дават възможност за сътрудничество, изграждане на партньорство и контакти между българите от двете страни на границата. „Това е предпоставка за икономически тласък за бедните погранични райони, в които живеят българи“, отбеляза вицепремиерът.

 

Чрез изпълнението на програмите за трансгранично сътрудничество са постигнати значителни резултати. Само за последните 8 години между България, Северна Македония и Сърбия са реализирани проекти за 53 млн. евро в различни области от двете страни на границите. „Хората в тях общуват, създават общи инициативи и започнаха да работят заедно. Те вече много добре знаят, че имат сходни проблеми, предизвикателства, но и общи цели за подобряване на условията за живот и бизнес“, обясни директорът на УТС Десислава Георгиева.

 

Пред членовете на комисията вицепремиерът съобщи, че в периода до 2027 г. програмите ще финансират проекти, насочени към преодоляване на климатичните изменения, бедствията, здравните и икономическите кризи. „Стратегическите ни цели включат изграждането на  дългоочаквания граничен пункт „Клепало“ със Северна Македония, както и значително повишаване на ефективността на пожарните и аварийните служби в България и Сърбия при бедствия, аварии и катастрофи“, информира министър Караджов. Предвижда се също така да бъдат подкрепени с директни грантове представителите на малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на икономиката в пограничните райони. „Половината от средствата по програмите ще са за интегрирани проекти, които идват от местните общности и се приоритизират от тях. Европейският съюз насърчава подхода „отдолу-нагоре“ и тук е големият шанс за българските общности да станат още по-активни участници в този процес като предлагат най-важните за регионите им проекти“, обясни Десислава Георгиева.  До момента те са проявявали значителна активност, като през програмния период 2014-2020 г. половината от сключените договори по програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия, например, са включвали представителства на българските общности. Общият размер на финансирането за тези проекти е 17,5 милиона евро.

 

„Европейските принципи за недискриминация и равни възможности не позволяват да има програми или проекти специално за българските общности зад граница, но се организират информационни кампании, партньорски форуми и обучения, от които могат да се възползват българските общности. Ще се срещнем с тях и ще обясним подробно как се кандидатства, кои проекти са допустими и т.н., , за да има по-голям шанс за финансиране“, отбеляза Георгиева. Екипът на МРРБ призова и членовете на комисията при срещите си с българските общности да ги запознаят с възможностите, които дават програмите и да ги насърчат да се кооперират и да се включат в проектите чрез участие в информационни кампании, срещи и обучения.

Един от приоритетите по новата програма 2021-2027 г. ще насърчава широкото партньорство при изпълнение на проектите, които са в обхвата на териториалната стратегия. Това включва и български общности в граничните региони.

 

Тук планираният бюджет е 21 млн. евро, което е по-голяма подкрепа в сравнение с тази от предходния период. Подкрепата по програмата с Република Северна Македония също е увеличена с 50 % през програмен период 2021-2027 г., с което се осигуряват допълнителни възможности за достъп до финансиране.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2842 |23.03.2022 Близо 2000 нови случая на COVID-19 у нас . 0| 3366 |22.03.2022 ЕСПЧ: България трябва да плати близо 50 хил. лева заради убийство на млада жена . 0| 3003 |22.03.2022 ООН: Близо 10 млн. души са напуснали Украйна. Гутериш иска край на “абсурдната война” . 0| 3293 |20.03.2022 За три месеца - близо 1400 сгрешени винетки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads