Реклама / Ads
0| 3364 |22.03.2022 НОВИНИ

ЕСПЧ: България трябва да плати близо 50 хил. лева заради убийство на млада жена

.
Европейският съд по правата на човека осъди България да заплати близо 50 хил. лева (24 хил. евро) обезщетение за убийството на млада жена. Става дума за домашно насилие, а това е първото подобно решение срещу страната ни, след влизането в сила на Закона за защита от домашно насилие през 2005 г., съобщават от Българския хелзинкски комитет.
 

Става дума за случай от лятото на 2017 г., когато жертвата Елена Василева е била застреляна от своя съпруг в кафене в София. Жената умира на място, а случилото се има много свидетели. Двойката е била във фактическа раздяла от 2014 г. В двете години предшестващи убийството жертвата е подала общо четири жалби в полицията.

 

Именно това е и причината за осъдителното решение спрямо държавата. Смята се, че страната ни не е направила достатъчно, за да опази живота на жертвата. 

 

В първата си жалба до институциите от 2016 г. жената твърди, че съпругът й е нарязал гумите на колата й, тъй като не е желаел да се разведат, и е заявил "Няма да се разведа с теб. Ще те застрелям и ще оставя децата без майка". Тогава тя пише на полицията, че съпругът й притежава огнестрелно оръжие. Едва след убийството й се разбира, че разрешителното на съпруга за носене на оръжие е изтекло през 2006 г.

 

В друг инцидент от 2017 г., когато съпругът й я преследва с кола и пеш, Софийски районен съд издава заповед за незабавна защита и му забранява да се доближава до нея на по-малко от 100 метра. По нито едно от оплакванията на жената обаче не е открито досъдебно производство. В деня преди убийството жертвата позвънява на телефон 112 и съобщава, че съпругът й я преследва с кола в нарушение на заповедта за защита. Този сигнал никога не е предаден на полицейските органи. Жената подава наново писмена жалба в полицията същата вечер, а на следващия ден внася жалбата и в прокуратурата. И в двете жалби пише, че съпругът й носи огнестрелно оръжие и срещу него има издадена заповед за защита. Между обаждането на телефон 112 и убийството й минават 18 часа, в които властите не предприемат никакви действия за нейна защита.

 

След убийството извършителят се предава сам в полицията. През 2018 г. е осъден по квалифициран състав на убийство и за незаконно притежание на оръжие на общо 13 години и 4 месеца лишаване от свобода, както и на обезщетение. Полицията незабавно провежда вътрешно разследване на събитията. Докладът в рамките на 20 страници намира множество пропуски на 10 полицейски служителя и препоръчва да бъдат дисциплинарно наказани. Трима от тях получават порицание. Властите е следвало да преценят, че е налице реална и непосредствена опасност за живота на жертвата.

 

Съдът намира, че българските власти не са предприели навременни действия, за да реагират на достоверните оплаквания на жертвата, да анализират риска, на който тя е била изложена в светлината на специфичната динамика на домашното насилие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2792 |22.03.2022 Изгонените от България дипломати вече са в Москва . 0| 3097 |22.03.2022 Йотова: Лош сигнал е, че Еврорпокуратурата се занимава с България . 0| 2756 |22.03.2022 България и Северна Македония с общи стипендии за студенти и докторанти . 0| 2949 |22.03.2022 Атанас Атанасов: Трябва да се даде възможност на изпълнителната власт да събира доказателства за корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads