Реклама / Ads

11| 8320 |28.08.2020 НОВИНИ

”Алфа рисърч”: Оставката на председателя на ЦИК e знак за големи проблеми

.
Боряна Димитрова
”Оставката на председателя на ЦИК е достатъчно симптоматична. Тя е достатъчно ясен знак, че има съществени проблеми в изборното законодателство, има съществени проблеми в начина, по който се очертава да се проведат изборите, има съществени проблеми във функциите на самата ЦИК и в начина, по който изпълнява функциите си”.

Това каза пред БНР Боряна Димитрова от социологическа агенция "Алфа рисърч" във връзка с оставката на Стефка Стоева - председател на Централната избирателна комисия..


По думите на Димитрова тази оставка не е решаване на проблемите, нито създаване на проблем, а показва множество натрупани проблеми:


"Дали тя ще бъде катализатор, за да започнат партиите - и в парламента, и извън него - да започнат да мислят за решаване на проблемите. Трябва на масата да бъдат поставени поредицата от проблеми, които съществуват в изборното законодателство, в Изборния кодекс, както и големите рискове, които се очертават преди изборите, каквито и да са те - предсрочни или редовни. Има и още една неяснота, която значително умножава проблемите, това е дали изборите ще са за Велико народно събрание, или за обикновено".


Боряна Димитрова подчерта, че има много процедурни проблеми в начина, по който се прави структурата на изборният "скелет":


"Включването на няколко села към един регион или друг може да промени изхода от изборите".


Според нея обстоятелствата налагат да бъдат направени промени: "Не могат да се проведат изборите, без да се направят някои промени, защото има голямо недоверие в изборното законодателство. Голямата неизвестност е какъв ще бъде резултатът от тези промени. ... Би трябвало максимално бързо да бъде изчистен разнобоят във вижданията, за да може поне 6 месеца преди изборите да е фиксирано законодателството и да се върви към указания за областните и секционните комисии.


Боряна Димитрова коментира предстоящото днес закрито заседание за обсъждане на обстановката в България на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи: "Не можем и не бива да очакваме да имаме размахан пръст или пък точни указания какво да се направи. Това е въпрос на самочувствие и авторитет на една страна и Брюксел е много деликатен за това, че общите правила на ЕС трябва да се спазват, но всяка една от страните да има вътрешните правила, така че общите принципи, които важат в ЕС, да се спазват във всяка една от страните".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 6202 |26.08.2020 Бенатова: Протестът иска оставката на Борисов и неговия кабинет, а не на всички министри поединично и без него . 13| 9365 |26.08.2020 Адв. Николай Хаджигенов: Чакаме оставката и на един доктор по пожарните науки . 7| 5025 |26.08.2020 Радан Кънев: Никой не се интересува от оставката на пионката г-н Кирилов . 15| 5384 |26.08.2020 Коментари за оставката: Чакаме тези на Борисов и Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ