Реклама / Ads
Frognews
3| 3972 |10.01.2019

Алфа Рисърч: Само 9% одобряват работата на главния прокурор

.
Сотир Цацаров
Успешното европредседателство не е в състояние да заличи негативния ефект от вътрешнокоалиционните напрежения и скандали и се забелязва нарастваща критичност към изпълнителната власт. За три месеца положителните оценки на работата на правителството падат с два пункта и към края на миналата година са 17%, сочат данните от традиционното за края на годината проучване на Алфа Рисърч.

Президентът Румен Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за три месеца губи 5 пункта одобрение и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50 на сто (47% одобрение срещу 17% неодобрение).

 

Агенцията отчита, че регистрираната през юни частична загуба на електорална подкрепа за "Обединени патриоти" се затвърждава и през септември. С 4.7% вот от всички избиратели те биха прескочили парламентарната бариера, но низходящият им тренд ги поставя в по-слаби позиции, сочат данните. Освен това, според социолозите, БСП и ГЕРБ частично влизат в реториката на Патриотите, което също е фактор за разколебаване и преместване на избиратели.

 

"Алфа рисърч" отчита нов момент - че тази година ДПС мобилизира рано избирателите си, тъй като обикновено вотът за движението започва да нараства в проучванията около месец преди вота. Сега обаче само за три месеца то достига до 6.6% деклариран вот. Според социолозите това може да се дължи както на специфична вътрешнопартийна мобилизация, така и на по-голямото самочувствие за тежестта на партията.

Както и в предишните проучвания, "Воля" остава под 4-процентната бариера.

Лек ръст се наблюдава при "Демократична България" (2.9%), но от "Алфа Рисърч" отбелязват, че едва следващите месеци ще покажат накъде ще върви подкрепата за извънпарламентарната опозиция, която започва да става по-разпознаваема, но все още слабо привлича фрагментираните десни избиратели.

 

"Макар да оставя впечатление, че избори в момента биха произвели относително същата политическа ситуация, подкрепата за всяка от основните партии е твърде неустойчива. Респективно и управляващите, и опозицията ги очаква оспорвана битка за гласове в предстоящите през 2019 г. европейски и местни избори", прогнозират от социологическата агенция.

 

След края на европредседателството правителството губи инерцията от него и външнополитическия си фокус, донесли му повишен кредит на доверие през юни. Допълнително вътрешнопартийните скандали и взаимни обвинения между патриотите, както и поредицата от проблеми през лятото, засегнали различни социални групи - чумата по животните, срива в Търговския регистър и особено трагичният инцидент край Своге, повишават критичността на общественото мнение към начина, по който управляващите се справят със задълженията си.


Правителството отбелязва спад от 1% и ръст в негативните оценки от 41% до 43%., сравнено с изследване от юни. Същият тренд бележи и персоналният рейтинг на министър-председателя Бойко Борисов (редуциране на доверието от 37% на 33%, с което се връща на нивата от март).


Другата очертала се ос на напрежение през изминалото тримесечие - между ГЕРБ и президента - води до леко отстъпление в позициите и на държавния глава, пише в анализа на социолозите. Положителното отношение към него намалява от 54% на 52%, а отрицателното нараства от 11% на 17%. Най-силна е промяната сред избирателите на ГЕРБ. Ако през юни около 45% от тях имаха доверие на президента, сега делът им намалява до 35 на сто според изследването.

След леко съживяване през юни рейтингът на парламента отново тръгва надолу (от 14% до 12%).

 

Традиционно критична остава оценката за дейността на институциите в сферите на сигурността, вътрешния ред и правосъдието, отчитат от "Алфа Рисърч". Работата на главния прокурор одобряват 9% срещу 41% неодобрение. Леко подобрение е налице в мнението оценката за съда, която нараства от 8% до 14%. Всеки пети продължава да е доволен от дейността на полицията. И съдът, и полицията обаче получават около 40 на сто на критика.


Проучването е проведено между 14 и 19 декември сред 1027 пълнолетни респонденти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Днес изтича 14-дневният срок за съгласуване закупуването на нов боен самолет 3| 3218 |08.01.2019 . Вени Марковски: Не само Страсбург, но и българският съд редовно осъжда прокуратурата 0| 4008 |07.01.2019 . Три пъти в живота човек се чувства ужасно самотен 2| 5175 |06.01.2019 . Само във Фрог: Задържаха жандармерист за дрога, охраняващ британското посолство 6| 5272 |05.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ