Реклама / Ads
7| 2363 |29.07.2023 НОВИНИ

”Алфа Рисърч”: Скептичните нагласи спрямо ЛГБТИ общността се променят

.
Източник: БГНЕС
42% от пълнолетните жители на страната не биха променили отношението си към свой близък, ако разберат, че е ЛГБТИ срещу 36%, които биха реагирали негативно, според проучване на „Алфа Рисърч“. Това съобщиха от фондация GLAS.

Общественото мнение на българина по въпросите на ЛГБТИ хората, семейството и пола продължава да е доминирано от традиционни стереотипи, но макар и бавно, скептичните нагласи се променят, главно заради личното преживяване и досег на хората с темата, показва обобщение на резултатите.

 

Националното представително проучване е реализирано от агенция „Алфа Рисърч“ в периода 12 – 20 април 2023г. сред 1000 пълнолетни жители в цялата страна.

 

Проучването е направено по поръчка на фондация GLAS и е финансирано от ILGA-Europe по проекта Bursting the Bubble в партньорство с фондациите Bilitis и Single Step.

 

42% от пълнолетните жители на страната не биха променили отношението си към свой близък, ако разберат, че е ЛГБТИ, 36% биха реагирали негативно. 43% смятат себе си за толерантни към ЛГБТИ хората, срещу 46% на обратната позиция. Всеки трети заявява, че би се чувствал комфортно да работи с ЛГБТИ човек, a 34% от гражданите подкрепят идеята публичното подбуждане към омраза във връзка с ЛГБТИ хората да се наказва като престъпление, показват данните.

 

В прессъобщението се посочва, че проучването потвърждава установена в предишни години тенденция - колкото повече преки впечатления и контакти с ЛГБТИ са имали анкетираните, толкова са по-склонни да превъзмогнат бариерите, спуснати от доминиращите стереотипи. Затова с повече разбиране и приемане към ЛГБТИ се открояват жители на големите градове, високо образовани, млади и средни поколения. И обратно, жителите на малките населени места, по-възрастните поколения и хората с по-ниско образование са сред дистанцираните и най-силно споделящи негативни нагласи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2343 |27.07.2023 Алфа Рисърч”: Скептични ли са българите спрямо ЛГБТИ общността? . 1| 2380 |27.06.2023 ”Алфа Рисърч”: За 85% от хората в България климатичните промени са сериозен проблем . 5| 2822 |20.04.2023 Геновева Петрова, ”Алфа Рисърч”: Дневният ред на президента е да не се крепи парламентарното управление . 9| 3334 |02.04.2023 Паралелно преброяване на 50% ”Алфа рисърч” и 90% Галъп: ГЕРБ-СДС води с около процент на ПП-ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads