Реклама / Ads
11| 7224 |19.11.2020 НОВИНИ

Алиансът на лекарите и д-р Мангъров се обявиха против новата заповед на здравния министър

.
Атанас Мангъров
Алиансът на Българските лекари разпрати декларация, която застава зад тезата за връщане към нормален живот по повод заповедта на министъра на образованието за задължително носене на маски в училищата за децата от 5 до 12 клас.
 

"Ние, български лекари, които сме заявили своето съпричастие към състоянието на медицинската обстановка в страната, и ангажирани още чрез учредителната ни декларация за създаване на Алианса на Българските лекари заявяваме, че не приемаме медицинските оправдания (показания) за въвеждане на задължителни маски в българските училища."

 

Освен доц. Атанас Мангъров, сред подписалите документа има и други известни лекари. Ето какво пишат специалистите:

 

"Общоизвестно е, че маските за уста и нос предпазват в среда, в която има открити рани и операционно поле за пациента, за да не се увреди от лекаря. Така е било винаги (Това е едно от основните им приложения в клинична среда). Децата са особено чувствителни относно ограниченията и страничните ефекти, причинени от лицевите маски, независимо от материала на маската.

 

Маските, освен че не предпазват особено от вирусни заболявания, причиняват:

 

1. Намаляване на кислородното насищане на кръвта и увеличаване на Въглеродния двуокис в кръвта на децата, което води до постепенни и трайни увреждания на мозъка на децата ни, с проява на главоболие, липса на концентрация в час и като краен резултат, невъзприемане на учебния материал.

 

2. Нанасят се трайни психични увреди на децата, най-вече чрез стреса у най малките, с несвойствената среда, която е наложена с маските на лицата им. Трудно е да се обясни на едно дете, което по принцип приема действителността директно, защо следва да се носят, когато причиняват толкова много неудобства и лоши усещания!

 

3. Лицевите маски според редица наши специалисти доведоха до проява на възпаления на кожата на лицето – дерматити. Провокираха проява на много алергични и свързани с алергичните състояния клинични изяви на задух, на кашлица и спазъм на дихателните пътища. Тези състояния, възпаления на кожата и последствията ще следва да се лекуват и да се полага продължителна грижа за тези деца! Защо? След като можеше и все още може да бъде избегнато. Не бива да пренебрегваме и факта,че спазването на хигиената и периодичността на смяна на маските от децата е почти невъзможно.

 

Обобщението за нас като специалисти в медицината е:

Заповедта на министъра на образованието е прибързана, не е издържана от медицинска гледна точка и следва да бъде спряна като изпълнение. Децата не трябва да са с маски в училище, поради последствията, които вече изброихме. Учителите следва да поемат своя риск, както ние лекарите вече направихме, в името на правилното приложение на педагогическата наука, както и ние работим в името на хората, въоражени с познанията си в медицинската наука. Никой не може да им забрани да се предпазват и да се грижат за себе си, даже следва да се насърчи. Може да кажем още много. Възпираме се до тук. Нека българските учители да разберат, че всички сме заедно в тази криза и тя не е толкова тежка, колкото се опитват да ни представят.

 

Задължително е да се спре и вменяването на вина у децата, че са потенциални преносители на зараза, за което няма никакви научни доказателства. Нека върнем децата в училищата присъствено без задължителни маски в час, за да нормализираме учебния процес и оптимизираме психическото и физическо добруване на най-важния ресурс на нашата държава!

 

П.С: Не забравяйте, че в университетите е още по-лошо, там се решава според ректора и страха у членовете на Академичния съвет!!!

 

Подписали Деклрацията от Алианса на Българските лекари до този момент:

д-р Георги Тодоров

доц д-р Атанас Мангъров

д-р Галя Цонева

Д-р Първанова

д-р Румяна Тодорова

проф. Иван Чалъков

д-р Фиалковска

д-р Николов

д-р И.Ватев

Д-р Дамянов

д-р Тодоров

д-р Ковачев"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5051 |17.11.2020 Доц. Мангъров хока лекарите, които ”преглеждат” по телефона . 6| 4966 |16.11.2020 Д-р Николай Брънзалов: Лекарите са в Параграф 22, не може да се дават по 1000 лева на калпак . 32| 8895 |13.11.2020 Мангъров: Настръхвам от разграничаването под и над 65 години . 12| 4508 |12.11.2020 Доц. Мангъров: Разбира се, че нося маска. Да се облекчи процедурата за изписване на пациенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads