Реклама / Ads
0| 3409 |11.01.2022 НОВИНИ

Алихан Смаилов e новият премиер на Казахстан

.
Алихан Смаилов Източник: Twitter
Във вторник беше одобрено новото правителство на Казахстан, оглавявано от Алихан Смаилов. Президентът Касим-Жомарт Токаев разпусна последния кабинет в първите дни на протестите в страната, избухнали заради повишението на цените на горивата. Редица ръководители на различни държавни структури бяха уволнени, както и задържани.
 

Първи оставки

 

Правителството беше разпуснато на 5 януари, ръководството на временния кабинет беше поверено на тогавашния първи вицепремиер Алихан Смаилов. Това се случи три дни след началото на масовите протести в Мангистауска област, които се разиграха и в други региони.

 

Държавният секретар Кримбек Кушербаев беше освободен, а на негово място беше назначен бившият помощник на президента Ерлан Карин.

 

Шефът на Агенцията за стратегическо планиране и реформи на Казахстан - Кайрат Келимбетов беше сменен от бившия министър на националната икономика Асет Иргалиев.

 

Смяна на ръководството на Съвета за сигурност

 

В обръщението си към нацията на 5 януари Токаев обяви , че поема поста на председател на Съвета за сигурност, който доскоро заемаше първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Прессекретарят на Назарбаев уточни, че политикът е решил сам да напусне този пост.

 

На 8 януари Токаев освободи заместник-секретаря на Съвета за сигурност Азамат Абдимомунов, който беше на поста от юни 2015 г.

 

Задържани служители по сигурността

 

Ден след уволнението си бившият шеф на КНБ (Комитет национальной безопасности) Карим Масимов беше задържан по подозрение в държавна измяна.


Освен Масимов по подозрение за държавна измяна са задържани и редица „други лица“, но самоличността им не е разкрита.

 

Медиите съобщиха и за няколко смъртни случая на служители по сигурността при неизяснени обстоятелства. В понеделник КНБ съобщи, че тялото на полковник Азамат Ибраев е открито в двора на къщата му. Стана известно и за възможно самоубийство на шефа на полицията в Жамбилска област Жанат Сюлейманов.

 

Новото правителство

 

Мухтар Тлеуберди, Мурат Бектанов и Ерлан Тургумбаев запазиха постовете си в правителството, назначено във вторник.


Новият министър на енергетиката е Болат Акчулаков, който замени Магзум Мирзагалиев.


Роман Скляр стана първи вицепремиер. Преди това е работил като министър на индустрията и развитието на инфраструктурата, първи заместник-министър на инвестициите и развитието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3912 |07.01.2022 Венцислав Кирчев е новият директор на ГД ”Национална полиция” . 7| 3307 |07.01.2022 Опозицията в Скопие: Новият премиер на РСМ не може да преговаря с България . 1| 4122 |31.12.2021 Проф. Христо Даскалов е новият шеф на БАБХ . 3| 4319 |30.12.2021 Тодор Василев е новият председател на Управителния съвет на АПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads