Реклама / Ads
6| 4924 |27.01.2024 НОВИНИ

Анализатор: Президентството е непрозрачната институция. НС е в правото си да излъчи съдиите, които си избере

.
Изборът на новите двама конституционни съдии не е такава вреда, защото това е колегиален орган. Когато има конфликт на интереси, навсякъде е нормално този човек да си даде отвод. Институцията на президента е тази, която е най-непрозрачна. В правото на НС е да излъчи съдиите, които си избере. И той носи отговорността за това. 
 

Това заяви пред Българската национална телевизия политологът доц.Стойчо Стойчев.


Коментарът му идва след избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии. Изборът е обжалван пред Конституционния съд от държавния глава Румен Радев. Президентът не присъства на вчерашната клетва на Атанасова и Белазелков, които официално станаха конституционни съдии. Предстои висшият орган да се произнесе по няколко казуса - за конституционната реформа и за избора на Атанасова и Белазелков. Тепърва ще става ясно дали те ще участват в разглежданията на тези казуси. Предстои още да стане ясно какъв ще е техният мандат и ще има ли нужда Народното събрание да прегласува решението си. Становище на КС вече посочва, че мандатът им трябва да е 7, а не 9 години, както е по Конституция, защото НС се е забавило да попълни квотата си с 2 години. В решението на парламента обаче пише, че Атанасова и Белазелков са избрани именно за срок от 9 години. 


По казуса вероятно ще има частично решение на КС и парламентът не трябва да прави нищо, заяви вчера пред ФрогНюз доц. Наталия Киселова. 





Тази сутрин конституционният експерт посочи, че Атанасова и Белазелков не трябва да участват в разлеждането на делата, които касаят мандата им и е ясно, че той трябва да е шест години и осем месеца. Прогнозира също, че фокусът върху институцията сега ще се засили, за да се види дали и как ще участват новопостъпилите конституционни съдии и дали няма да повлияят на решението на съда.


"Важно беше присъствието на Председателя на Народното събрание на вчерашното полагане на клетва, защото става въпрос за частично попълване на състава на Конституционния съд, а двамата съдии са излъчени от депутатите", коментира още Киселова. 


"Никой от т.нар. сглобка не обясни защо се прави това, не чух никакво обяснение защо тези двама конституционни съдии да са с по-дълъг мандат  и това е по-скандално дори от някои процесуални прибързани решения, които са атакувани - прозрачността, липсата на дискусии, персоналния подбор. От това ще понесат негативи всички участвали в взимането на това решение", заяви журналистът Веселин Стойнев.


"След като две години парламентът се мота, няма как да наруши ротацията и тя да бъде объркана заради това. Откъде накъде тези двамата ще са с 9-годишен мандат. Това е скандално", допълни той. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4636 |27.01.2024 Проф. Ива Христова каза кога да очакваме пика на грипа . 10| 5289 |27.01.2024 Хага: Израел трябва да спре геноцида в Газа . 28| 6939 |27.01.2024 Разширяването на НАТО - истинският трън в очите на Путин. Претопля манджата "Украйна е виновна за войната" . 1| 4634 |27.01.2024 Ветровито, с температури около 4°

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads