Реклама / Ads
5| 2941 |18.01.2023 НОВИНИ

Анализаторът Пл. Димитров: Как БСП ще обясни на избирателите си коалиция с „войнолюбците“ от ДБ и ПП

.
Пламен Димитров
Четири извода от днешната статия в „Ди Велт“ за помощта, оказана от България на Украйна, прави д-р Пламен Димитров. „Ди Велт“ твърди, че България е снабдявала Украйна със снаряди и дизел през трети страни по времето на кабинета на Кирил Петков.
 

1. България съвсем не е толкова малка, бедна и незначителна страна, за каквато сме свикнали да я приемаме. На наша територия се произвеждат сериозни количества от ключови военни ресурси като боеприпаси и горива, които могат да бъдат важен фактор дори и в пълномащабна война между големи държави.

 

2. Принадлежността на България към свободния свят е препотвърдена благодарение на решителното и отговорно политическо лидерство, което е пренебрегнало преобладващите обществени нагласи – в самата статия се казва, че 70% от българите са били против военната помощ за Украйна, сходни са и данните от известните ни социологически проучвания от миналата година.






3. Българската помощ за Украйна става възможна поради парадоксалното съчетание между променената геополитическа ориентация на страната и стопанските активи, останали от времето на комунизма, когато България се въртеше в орбитата на Москва. Рафинерията в Бургас и военните заводи са построени с помощта, насърчението, а вероятно и разпореждането на Съветския съюз и именно заради тогавашната принадлежност на България към съветския блок. Сега тези производствени активи са в помощ на Украйна срещу Русия, която се е самообявила за геополитически наследник на СССР. Може би трябва да преразгледаме и представите си за това доколко компанията „Лукойл“ е контролирана от Кремъл – помислете си дали на Путин му е приятно, че украинските танкове и бронирани машини се зареждат с дизел, произведен от руски нефт в рафинерията на руска фирма.


4. И една вътрешнополитическа последица от признанията на Петков, Василев и Кулеба пред „Ди Велт“ – участието на БСП в каквато и да е коалиция с прозападни партии вече изглежда невъзможно. Корнелия Нинова и до сега с мъка отбиваше атаките, че е позволила износ на военна продукция за Украйна, но оттук нататък вече ще и бъде невъзможно да обясни на своите избиратели защо би се коалирала с „войнолюбците“ от „Продължаваме промяната“, Демократична България или пък ГЕРБ.


Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3437 |18.01.2023 Мартин Димитров: Пред очите ни се създава нещо като служебна президентска република . 2| 4233 |06.01.2023 Анализаторът Мира Баджева: Третият мандат няма да отиде в БСП, ДБ и ”Възходът” са с равни шансове . 10| 3616 |31.12.2022 Григор Димитров: Ако можех, щях да играя с българския флаг на гърдите си във всеки мач . 8| 4483 |29.12.2022 Анализаторът Ем. Соколов: Радев си търси партия, която да може да материализира амбициите му, не стана с ПП и Възхода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads