Реклама / Ads
0| 5269 |08.03.2022 НОВИНИ

Анализаторът Пламен Димитров: Западът също е във война с Русия - не с ракети и танкове, а на икономическия фронт

.
Пламен Димитров
Макар че не изпращат войски в помощ на Украйна, западните държави на практика също са във война с Русия. Тя не се води с танкове и ракети, а на икономическия фронт. Основно оръжие са санкциите, а целта е Русия да бъде изолирана от световната икономика и по-конкретно – от световната финансова инфраструктура и от достъпа до високи технологии.
 

Това е първата голяма постмодерна война, преди това с тежки санкции е удрян Иран, но те не са били толкова всеобхватни, а и иранската икономика е по-малка от руската, така че глобалният ефект е бил доста по-незначителен.


Резултатът от икономическата война е дори по-важен от изхода на чисто военната схватка в Украйна. Той ще покаже доколко ефективен е контролът на Запада над световната финансова система, а също и колко големи жертви са готови да направят западните държави, за да победят.


Ако остане сама, Русия няма шанс да преодолее финансовата и технологична блокада, въпросът е доколко Москва може да разчита на Китай, за да неутрализира поне частично щетите за нейната икономика. Пекин не би искал конфликтът в Европа да приключи бързо, защото той отвлича вниманието на американците от противостоянието им с Китай. Но ако предоставят на Русия пълен достъп до своята финансова инфраструктура, китайците рискуват да бъдат ударени от вторични санкции и по този начин също да влязат в конфликт със Запада. А и търговията с Китай и ползването на китайските разплащателните системи могат само частично да заместят интеграцията на Русия в световната финансова система. Въпреки всички заричания, че двустранната руско-китайска търговия ще се извършва в национални валути, поне 80% от нея преминава през долара и еврото. А и коя китайска фирма при сегашната ситуация би се съгласила износът и за Русия да бъде заплащан в рубли!


Ясно е едно – Русия ще изпадне в огромна зависимост от Китай, това е единственото й спасение, а икономическото тегло на двете държави е несъпоставимо – китайският БВП е 10 пъти по-голям от руския и тази дистанция ще се увеличава.


Китай ще помага на Русия, но едва ли заради нея ще тръгне на тотална икономическа война със Запада. Китайците все още не са готови за такъв сблъсък, защото изостават в редица високотехнологични сфери и се нуждаят от интеграция в световните производствени вериги. Образно казано – Китай е един от най-силните играчи в шахматната партия на световната геоикономическа надпревара и се надява един ден да излезе победител в нея. А Путин не може да разчита на такова нещо и затова направо ритна дъската.


Но ако оставим настрана икономиката, Пекин гледа с огромен интерес какво ще се случи с опита на Русия да ликвидира Украйна. Защото китайците си имат своя Украйна – тя се казва Тайван. Така както Путин е убеден, че украинската нация е изкуствено откъсната част от руския национален организъм, Китай смята Тайван за своя временно отцепила се провинция. И ако един ден китайците се опитат да си върнат острова, сътресението за глобалната икономика ще бъде в пъти по-голямо от това, породено от войната в Украйна. Защото Тайван дава повече от половината от световното производство на чипове, които са в основата на всякакви високотехнологични стоки. Светът може да преживее без руското зърно и дори без руския нефт и газ, но без тайванските чипове – не.

 

Пламен Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2935 |07.03.2022 Мартин Димитров: Да се отвори трудовият пазар за украинците, вместо да им се дават по 40 лв. . 0| 5733 |04.03.2022 Анализаторът Руслан Трад: Русия сее смърт със забранените касетъчни бомби . 11| 3184 |24.02.2022 Мартин Димитров: Хибридната война на Русия срещу България ще стане по-агресивна . 1| 3643 |20.02.2022 Пламен Шалъфов, ПП: Заплатите в държавния сектор ще се вдигнат при реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads