Реклама / Ads
0| 5728 |04.03.2022 НОВИНИ

Анализаторът Руслан Трад: Русия сее смърт със забранените касетъчни бомби

.
Продължават да се ползват от Русия забранени касетъчни оръжия Украйна. Има данни от последните дни. Може би такива оръжия ще бъдат използвани още и в бъдеще от Русия. Това заяви анализаторът Руслан Трад.
 

.

По-рано през деня Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че има доказателства, че Русия използва касетъчни бомби при нападението си в Украйна, предаде Би Би Си.

 

Опорка на Русия е, че Украйна използва цивилни за жив щит. Очаква се още украинците да бъдат обвинени за атаки по санитарните коридори, каза още той по TV

 

Няма информация за придвижване на прословутата 60-километрова руска колона. Но има информация, че има засилване на партизанската тактика на украинците в тила на руската армия и има много изоставени руски машини. Южна Украйна е целта на руската армия и в момента там ще бъдат най-тежките боеве, посочи той.

 

В момента се разпространяват фалшиви нови от руска страна за Полша и бежанците от Украйна, че лидерите на Украйна са избягали и т.н. На фона на военните действия и бежанската война към Полша се говори за напрежение между бежанците и местното население, обясни Трад.

 

Само преди дни Групи за защита на човешките права и украинският посланик в САЩ обвиниха Русия, че атакува украинци с касетъчни и вакуумни бомби – оръжия, осъдени като недопустими за прилагане от различни международни организации.


Amnesty International и Human Rights Watch заявиха, че руските сили използвали забранени боеприпаси, като Amnesty ги обвини, че са атакували сграда в Североизточна Украйна, използвана за укритие от цивилни.


Украинският посланик в САЩ, Оксана Маркарова каза пред репортери след среща с членове на американския Конгрес, че Русия използвала термобарично оръжие, познато и като вакуумна бомба, срещу Украйна.

 

Твърденията за ползване на вакуумна бомба бяха отречени от говорителя на Кремъл, Дмитрий Песков. „Това със сигурност е фалшива новина“, каза той по време на брифинг в отговор на журналистически въпрос, цитиран от Газета.ru.

 

Касетъчните боеприпаси са разработени за нанасяне на удари върху големи площи. Някои видове касетъчни бомби съдържат до 700 минизаряда. Те унищожават всичко живо на площ колкото две футболни полета. Много армии не бързат да се откажат от касетъчните боеприпаси.


Вакуумната бомба или термобаричното оръжие изсмуква кислород от околния въздух, за да генерира високотемпературна експлозия, обикновено произвеждаща взривна вълна със значително по-дълга продължителност от тази на конвенционалния взрив. При атака с нея тя изпарява всичко в радиус от 300 метра, твърдят военни специалисти.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3185 |28.02.2022 Руслан Стефанов прогнозира сериозен ефект върху руската икономиката след санкциите . 2| 3243 |21.12.2021 Анализаторът Пл. Димитров: България ще получи по-малко от 300 млн. куб. метра газ, при договорени 1 млрд. годишно . 7| 5402 |17.11.2021 Анализаторът Мехмед Юмер: Ердоган организира успеха на Карадайъ . 2| 4964 |14.10.2021 Руслан Стефанов: Планът за възстановяване е бил оставен „да изгасне“ от правителството на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads