Реклама / Ads
0| 2937 |07.03.2022 НОВИНИ

Мартин Димитров: Да се отвори трудовият пазар за украинците, вместо да им се дават по 40 лв.

.
Мартин Димитров
Отварянето на пазара на труда за бежанците от Украйна е по-добре от това да им се дават по 40 лв. на ден. Това заяви председателят на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание Мартин Димитров.
 

"Има условия за това и бързо трябва да се предложат конкретни решения. Особено, като войната продължи по-дълго", коментира Димитров пред БНР.


По думите му хотелиерите, които настаняват бежанци у нас, ще получат първо по 40 лв. на ден за човек, а също и компенсации за тока до март, които са гарантирани засега.


Ако покажат сметки, че въпреки това не могат да се справят, този разговор е открит. Но голяма грешка е да очакваме, че държавата трябва да покрива всички разходи. Държавата не трябва да допуска да прави огромни бюджетни дефицити, заяви депутатът.


Той коментира, че икономическата цена от войната е огромна, като човешките жертви са най-ужасното нещо.


"Води се война на територията на Европа, това безспорно води до поскъпването на редица стоки, най-вече на енергоносителите. Това никой не може, за съжаление, да го избегне. Това, което ние в България можем да направим, е да бъдат взети възможните мерки специално за петролните продукти.


Запасите са факт - те са за 90 дни - част от тях са на територията на България, част от тях са на територията на ЕС. Сега трябва спешно да вземем мерки, тези, които са на територията на ЕС също да бъдат гарантирани, че ще бъдат ползвани на територията на България.


Другото спешно е газовата връзка с Гърция да бъде готова до лятото", каза още Димитров.


"Обмисля се компенсациите за небитовите потребители заради високите енергийни цени да продължат и след март. Това трябва да се направи, като цените ще се дискутират колко да бъдат. Удължаването трябва да бъде съобразено с това, кога ще приключи и войната, смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3048 |04.03.2022 Мартин Димитров, ДБ: На всяка цена газовата връзка с Гърция трябва да се изгради тази година . 11| 3192 |24.02.2022 Мартин Димитров: Хибридната война на Русия срещу България ще стане по-агресивна . 10| 17201 |22.02.2022 Спеца на Гешев пак се провали - този път с делото за Лиляна и Мартин . 0| 3078 |15.02.2022 Димитров: КЕВР не създава енергийната политика. Политиците за всичко използват и обвиняват регулатора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads