Реклама / Ads
0| 3068 |15.02.2022 НОВИНИ

Димитров: КЕВР не създава енергийната политика. Политиците за всичко използват и обвиняват регулатора

.
Мартин Димитров Източник: БГНЕС
”Дали ще има война никой не може да каже, но хибридният конфликт е в действие. България трябва внимателно да се подготви. Нужен е план за действие при негативно развитие на конфликта между Русия и Украйна. Газохранилището в Чирен да бъде запълнено, да се търсят алтернативни източници на газ. Икономически трябва да сме готови, дори и да не избухне война се нуждаем от бързи енергийни решения”.
 

Това каза пред Нова нюз Мартин Димитров, председател на парламентарната комисия по икономически политики и иновации.

 

Той постави и въпроса за данъчно-акцизните складове и достъпа до тях. "От години поставяме този въпрос. Ако достъпът е по-благоприятен, ако се облекчат начините за създаване на такима складове, има повече конкуренция, това ще свали цените", подчерта Димитров.

 

"Ако искаш да внасяш горива, трябва да ги съхраняваш в данъчно-акцизен склад, ако нямаш достъп и това е скъпо, се оскъпява всичко. Данъчно-акцизните са с няколко собственика. Ако съхраняването е скъпо, целият процес се оскъпява. Решението е да е по-достъпно да се създават такива складове. Друго решение - държавата има собствени складове, в които има свободни пространства. Те могат да се използват срещу заплащане. Ще се получи конкуренция, което ще понижи цените", разясни икономистът.

 

Според него на България са нужни нови регулатори, които настина да проверяват и настина да санкционират, както това се случва в Румъния и са били разкрити картели.

 

"Нужни са работещи регулатори в нашата страна. Важния регулатор е КЗК, категорично не съм доволен от тях, за смяна са", заяви Мартин Димитров.

 

"Надвам се сега с новото правителство да е различно, това ще е тест за сегашното управление - създаване на ефективни регулатори. На новите хора в КЕВР трябва да се даде шанс да си свършат работата съвестно", отбеляза той.

 

"КЕВР не създава енергийната политика, те имат административна дейност, важно е да знаем кой каква работа може да свърши. Политиците за всичко използват и обвиняват КЕВР, но те трябва да упражняват контрол, това може да се прпомени при тях в положителна насока", добави Димитров.

 

За него КЕВР трябва да провери газовия пазар и газовата борса, а резултатите от нея да бъдат публично повестени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2955 |15.02.2022 Петко Димитров: Над 1000 процедури по продажба на общински жилища не са завършени . 2| 3544 |13.02.2022 Новият шеф на регулатора: КЕВР ще разследва сделки за продажба на природен газ . 12| 3435 |10.02.2022 Мартин Димитров: Трябва да имаме повече източници на природен газ . 2| 2870 |10.02.2022 Новият шеф на КЕВР: Ще надграждаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads