Реклама / Ads
1| 3653 |20.02.2022 НОВИНИ

Пламен Шалъфов, ПП: Заплатите в държавния сектор ще се вдигнат при реформи

.
Пламен Шалъфов
Заплатите в държавния сектор, включително и на служителите в МВР, няма да бъдат вдигани преди във ведомствата да бъдат извършени оптимизации и реални реформи. Това заяви в ”Говори сега” депутатът от ”Продължаваме промяната” Пламен Шалъфов, който е и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси.
 

По думите му управляващите са твърдо решени да удържат на натиска за вдигане на заплати в държавния сектор в този момент. Ако през следващите месеци във ведомствата, включително и в МВР, бъдат започнати ефективни реформи, тогава може да се мисли за повишение на заплатите с актуализацията на бюджета в средата на годината.

 

"Ясно искам да кажа, че сега в Бюджет 2022 основен принцип е, че не се вдигат заплати в държавния сектор. От това не са засегнати само полицаите. От много страни получаваме критики, но правителството е твърдо решено да удържи на тази позиция. Повишение на заплати ще има едва след започване на реформи, намаляване на раздут щат, дигитализация и нужни преструктурирания" - каза Шалъфов.

 

По повод протеста на служителите на реда Пламен Шалъфов заяви, че няма спор, че парите в МВР не са достатъчно, но изтъкна, че бюджетът на МВР е от най-големите в държавата, а тази година той ще бъде увеличен с около 100 млн. лв. Добави, че проектът за Бюджет 2022 е изготвен бързо заради обстоятелствата и не е имало време сега да се залагат големи реформи в МВР. Изрази надежда, че това може да се случи с актуализацията през юни, откъдето да дойдат и повече средства за служителите на реда.

 

"За музеите и галериите ще бъдат отделени допълнително 12 милиона лева, но те ще се разпределят на проектен принцип", каза още Пламен Шалъфов.

По думите му, въпреки намаляването на бюджета на правосъдната система у нас, секторът все пак ще получи с 2,4% повече пари от миналата година.

 

Относно позицията на главния прокурор Иван Гешев срещу орязването на планираните средства, Пламен Шалъфов заяви, че миналата година не са били усвоени 8 млн. лева от бюджета на правосъдието и те са раздадени като бонуси. Освен това в България бюджетът на съдебната система е 0,7% от БВП срещу 0,3% средно за ЕС.

"Ако все пак се окаже, че има критични проблеми с парите в съдебната власт, бюджетът може да се коригира с актуализацията през юни", изтъкна Шалъфов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 13222 |20.02.2022 Асен Василев: Заплатите на полицаи и пожарникари само след реформа . 0| 3082 |09.02.2022 С Бюджет 2022 може и да преборим инфлацията, надява се Пламен Данаилов . 9| 16128 |08.02.2022 Съдия Пламен Киров: Този водевил на прокуратурата и Гешев е срам за България . 3| 3509 |03.02.2022 Пламен Юруков: Депутатите имат интерес да са с маски, защото ако заспят, няма да ги хванат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads