Реклама / Ads
0| 3077 |09.02.2022 НОВИНИ

С Бюджет 2022 може и да преборим инфлацията, надява се Пламен Данаилов

.
Пламен Данаилов Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Бюджет 2022, както е предложен, е изключително щедър откъм разходи. Не сме имали подобен бюджет през последните 15 години, със заложен толкова голям ръст на разходите. Има значително повишение на капиталовите разходи. Ако те се реализират, може би увеличаването на инфлацията ще бъде преборено. Такава надежда изрази в ефира на Bulgaria ON AIR заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.
 

„Цената на природния газ за февруари ще бъде намалена за домакинствата и ще се отрази на тези, които използват природен газ - около 137 хиляди домакинства. Подкрепата от страна на държавата също ще продължи“, увери той.

 

„По отношение на бизнеса ще се намалят оперативните разходи. По-ниската цена ще помогне и на топлофикационните дружества в този сезон по-лесно да се справят със сметките си“, добави Данаилов.

 

Откъде е намалението на цената?

 

По думите му това е комбинация от различни фактори – от количествата, които се намират в Чирен, от цената на доставките, които се извършват, от различните договори, по които „Булгаргаз“ е страна.

 

„Новата цена ще се задържи един месец, след това ще има друга. Ако се разреши спора Украйна-Русия, цената би трябвало да спадне още“, смята той.

 

„У нас в момента се разработват два основни проекта – интерконекторът с Гърция, където има разработен план и няма индикации за забавяне – трябва да приключи през юни тази година. Другата връзка е със Сърбия, като скоро беше направена първа копка, до 2023 година би трябвало проектът да е завършен“, припомни зам.-министърът.

 

Електроенергия

 

Според Пламен Данаилов всички електропроизводствени предприятия били в добро състояние у нас и от тази гледна точка нямало енергийна криза. Проблем той вижда с увеличената цена на производството, но това не било феномен у нас, а на целия европейски пазар.

 

„Изнасяме голямо количество - до 2 GWh. Със сигурност ще вървим към успокоение на цената и сегашните високи цени ще се задържат максимум до края на зимния сезон. В тази връзка са предприети редица стъпки за компенсиране на по-висока цена - ще бъде компенсирана до 75% от увеличената цена“, коментира той.

 

„Не можем да намалим износа тъй като сме част от ЕС и имаме ангажимент по отношение на електроенергийната сигурност. Това е част от европейската солидарност, която ние ползваме“, твърди той.

 

КЕВР

 

По думите му Станислав Тодоров бил идеалният кандидат за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране.

 

„Той беше подкрепен и от нашата парламентарна група. Към момента той е част от екипа на Министерство на енергетика. Със сигурност КЕВР ще спечели от човек, който действа независимо и компетентно“, уверен е Пламен Данаилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3863 |09.02.2022 Разбиха престъпна група за данъчни измами, ощетила бюджета с над 900 хил. лв. . 3| 2866 |09.02.2022 Социолози: Бюджетът ще е повод за търкания и надцакване в коалицията . 47| 17455 |09.02.2022 Не е родина държава, която не може да се справи с няколко мутри! . 1| 2985 |09.02.2022 Тестът за коалицията: Бюджет 2022 влиза на първо четене в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads