Реклама / Ads
6| 2700 |19.05.2023 НОВИНИ

Анализатори: Изненада е, че ЕС повече от 2 години мълчи за правата на българите в РС Македония

.
Източник: БГНЕС
”Този път това, което започна премиерът Ковачевски и продължи в наратива на президента Пендаровски е нахално, недопустимо, манипулативно”, заяви пред БТВ проф. д-р Ана Кочева от института за български език на БАН.
 

"Май вече са изчерпани всички способи на дипломацията. Македонизмът е инструмент, който е създаден от Русия и от Коминтерна като инструмент срещу българите и България. Това оръдие, под някаква форма на международната сцена, пак се ползва срещу България, само че този път в една толкова популярна риторика.

 

Аз съм изненадан, че западните ни партньори повече от 2 години мълчат за правата на българите в РС Македония. Имат ли побоищата и палежите нещо общо с човешките права?", попита македонският българин Петър Колев.

 

Евродепутатът Андрей Ковачев сподели, че България мълчи за РСМ над 25 години. "Пендаровски не каза аз дали съм в черния списък на РСМ."

 

Припомняме, че Ковачев не бе допуснат до територията на РС Македония на 6 май тази година, заедно с д-р Милен Врабевски и още трима българи. 

 

"Не съм чул в България да е пребит македонец, защото се самоопределя като такъв. Не съм чул македонски клуб да е запален. Имаше инцидент с камък, извършителите бяха заловени и изправени пред съда още на следващия ден - защото така се прави в европейските страни", допълни Колев. 

 

"Разбира се, че има държава РС Македония - от 1944 г. като част от Югославия. Историята на езика им е български", категорична бе проф. Кочева. 

 

Според Петър Колев решението на България в отношението със съседката ни е т.нар. "Френско предложение". 

 

Проф. Кочева смята, че инструментът на България е Договорът за добросъседство, защото той е облечен в законова рамка. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3088 |16.05.2023 Риши Сунак зове за повече селскостопански работници от чужбина . 6| 2683 |15.05.2023 Илхан Андай: Кълъчдароглу означава повече НАТО, Брюксел, баланс в отношенията с Русия . 15| 2854 |14.05.2023 Анализатори: В българската политика текат непрозрачни и скрити за хората процеси . 17| 2634 |13.05.2023 ПП-ДБ внесоха законопроект за повече прозрачност в обществените поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads